Csokis-narancsos gesztenyetorta mentesen

tej-, tojás-, glutén, gabonamentes recept
Van egy olyan érzésem, hogy ezzel az alkotásommal nem csak nagyfiamnak, illetve ünneplő családomnak okozok örömet, hanem azon kedves olvasóimnak is, akik tanácstalanul állnak hasonló feladat előtt, miszerint ilyen-olyan mentesen, tortát kell gyártaniuk a nagy napra: gyermekük szülinapjára.
A feladattól nem kell megijedni, nem komplikált, kis odafigyeléssel és szervezéssel akár kezdőként is simán elkészíthető. Nincs szükség 100 alapanyagra és semmilyen csodalisztkeverékre sem. A tortából kóstolót kaptak gyakorlatilag mindenevők is, és egyöntetű véleményük volt hogy nemcsak jól néz ki, hanem FINOM is.
A torta rétegei 3 felé csoportosíthatóak:
Kakaós "piskóta" - azért idézőjelben, mert a piskóta elviekben mindig mindenkor tojással készül, ez pedig tojásmentes úgynevezett hamis piskóta.
Gyümölcszselés réteg - sütőtökpüré és narancs társítással, zselatinnal.
Krémtöltelék: kókusztej - gesztenyemassza társítás, némi rummal megbolondítva.
 
Hozzávalók a kakaós tésztához:
  • 1 nagyobb darab vagy 2 kisebb plantain, azaz főzőbanán kb. 200 gramm - felpucolva mérve (semmiképpen sem helyettesíthető sima gyümölcsbanánnal, mert teljesen más eredményt kapunk, csalódást okoz, ne próbáld ki),
  • 150 ml kókusztej vagy víz, de facsart narancslé is lehet a folyadék,
  • csipet só, 
  • fél citrom facsart leve,
  • opcionálisan édesítőszer, (én steviát használtam)
  • pár kanál kókuszolaj (folyékony állagú),
  • 70 gramm Nature Cookta gesztenyeliszt,
  • 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 30 gramm Nature Cookta Holland kakaópor,
  • 4 gramm Nature Cookta szódabikarbóna.
 
Elkészítés: 
A főzőbanánt daraboljuk, hozzáadjuk a kókusztejet vagy vizet, folyékony kókuszolajat, citromlevet és csipet sót, édesítőszert majd krémes, habos állagúvá turmixoljuk. A szárazanyagokat egy tálba mérjük, átszitáljuk, összekeverjük. Mivel a gesztenyeliszt csomósodásra erősen hajlamos, és sokkal jobb eredményt kapunk a frissen szitált alapanyagokkal, így azt javaslom, hogy sose spóroljuk meg ezt a műveletet! A szárazanyagokat ezután a krémes masszával vegyítjük, majd a felét a kerek szilikonos sütőformába kanalazzuk, (az én sütőformám 19 cm-es körátmérőjű) elsimítjuk és 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk, kb. 8-10 perc alatt készre sütjük, rácson hűtjük. Nagyon fontos hogy ettől hosszabb időt ne töltsön a sütőben, mert könnyen kiszárad és elkezd repedezni a teteje!!! A sütőből kivéve egy-két perc várakozás után már érdemes gyorsan rácsra kiborítva hűteni. Mindenképpen rácson hűtsük, mert így tud a felesleg nedvesség gyorsan távozni, és ezáltal elkerülhetjük, hogy a tésztánk belül ragacsos maradjon, ázott hatást keltsen. A maradék tésztaanyagot ugyanígy alsó-felső sütési beállítással szintén kb. 8 perc alatt megsütjük, rácson kihűtjük. 
 
Narancsos zselés réteg hozzávalók:
  • kb. 200 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa,
  • egy narancs darabolva,
  • két narancs facsart leve,
  • némi víz (nem kell sok), a turmixoláshoz,
  • két teáskanál por állagú zselatin,
  • opcionálisan, és követett diéta szerinti édesítés, pl. stevia vagy méz.
Elkészítés: 
A sütőtököt a narancslével és édesítőszerrel turmixoljuk (némi vizet lehet hogy igényel a turmixolásnál), ezután hozzáadjuk a  kicsire aprított narancs darabkákat, majd tűzhelyen lassan melegítve (nem forralva) kevergetve hozzákeverjük a por állagú zselatint teljes eloldódásig, ezután a szilikon torta formába öntjük, hűtőben kidermesztjük.
 
Krémtöltelék hozzávalók:
  • 200 gramm 100%-os natúr gesztenyemassza (MARONI),
  • 300 ml kókusztej (házi),
  • édesítőszer: pl. datolyapaszta vagy méz ízlés szerint (kóstolgatva adagoljuk hozzá),
  • kb. 2 teáskanál por állagú zselatin,
  • 1-2 evőkanál folyékony állagú kókuszolaj.
 
Elkészítés: A kókusztejbe lassan melegítve beleoldjuk a zselatint, hozzáadjuk a kókuszolajat majd hozzáturmixoljuk az édesített gesztenyemasszát. Hűtőbe tesszük, de figyeljük, hogy ne dermedjen kemény állagúra, amikor képlékeny és már nem folyékony azaz tölthető állagú, akkor már dolgozhatunk vele.
 
A torta összeállítása:
Az alsó kakaós piskótára kanalazzuk a gesztenyetöltelék kb. egy harmadát, elsimítjuk, ráillesszük a kidermedt narancsos réteget, erre kenjük a gesztenyekrém második harmadát, majd ráillesszük a kakaós piskótát, finoman lenyomkodjuk, hogy mindenhol érintkezzenek a rétegek, lekenjük a maradék krémtöltelékkel a torta tetejét majd körben egyenletesen.
 
Tetején a dekoráció: 
 
Gesztenyebonbonok:
  • 50 gramm gesztenyemassza, 
  • kevés méz, pici kókuszolaj.
  • mazsolaszemek (rumba áztatva).
Elkészítés: a rumba (rumaromába) áztatott mazsolaszemeket a gesztenyemasszába burkoljuk, gombóckákat formázunk, majd olvasztott csokoládéba mártjuk, tányérra pakoljuk, hűtőben kidermesztjük. (kisgyermekek esetén vaníliaaroma javasolt a rum helyett)
A torta tetejét körben a gesztenyebonbonokkal kirakjuk, középre narancsdarabkákat pakolunk, majd olvasztott csokoládéval dekoráljuk. Az egészet hűtőben tartjuk fogyasztásig!
 
 
Elkészítés: