Aranyvasárnap délután készítettük közösen a fiammal. Egyszerű-gyors recept, mégis ünnepi.
Datolyás szemek - Anyasüti
Hozzávalók:
- 150 gramm Anyasüti sütemény variáció lisztkeverék,
- 100 gramm érett banán,
- 60 gramm langyos víz,
- 5 gramm zselatin por,
- 1 kisebb narancs facsart leve,
- 30 gramm kókuszolaj,
- aszalt aprított datolya szemek,
- darált dió a süti peremére, dió- és magmentes verzióban földimandula őrlemény.
Elkészítés:
A banánt pürésítjük a folyékony kókuszolajjal. Zselatintojást készítünk: 5 gramm zselatin 60 gramm langyos víz és fél narancs facsart levét magasfalú pohárba pakoljuk majd le-fel mozgással a botturmixxal fehéredésig verjük. A lisztkeveréket kimérjük egy tálba, hozzáadjuk a banános masszát, majd a zselatintojást, összegyúrjuk és 5 percig pihentetjük. Szilikonos lapon egy hengeres tömböt formázunk, melyből kisebb karikákat vágunk, amit gombóccá formázunk, kicsit a tetejét ellapítjuk és a közepébe tompa végű eszközzel kis lyukat nyomunk. Lekenjük a sütiket narancslével, beforgatjuk darált dióba és a lyukba aszalt datolya darabot helyezünk. A süteményeket tepsibe pakoljuk. Ez az adag pont egy gáztepsinyi. Előmelegített hőlégkeveréses sütőben 180 Celsius fokon kb. 20 percig, enyhe barnulásig sütjük. Rácson hűtjük, teljes kihűlés után kóstoljuk, szerintünk nagyon kellemes íze van, hozzáadott cukor és cukoralkohol nélkül is mennyeien finom. Egy éves kor alatti gyermeknek is bátran adható.
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu