Fonott töltött rétes - Éléskamra
Az ötlet, a mára sajnos megszűnt Troll a konyhámban blogról van. Kalmár Erzsi túrós ízre főzött cassava garival és áfonya szemekkel töltötte, majd befonta a rétes rudat. Receptje alapján, én is néhány alkalommal megsütöttem nagy sikerrel Erzsi rétesét az elmúlt évben. Gondoltam, most is jól esne nekünk egy kis töltelékes finomság, ezért az új Keltes Élmény lisztkeveréket tesztelve igyekeztem megalkotni a fonott rétest túróízű töltelékkel és áfonya hiányában magozott meggy szemekkel betöltve. A végeredmény ilyen szépséges lett, az íze pedig olyan jó, hogy aki nem tudja hogy ez bizony paleós, szerintem el sem hiszi. A tölteléket is nagyon túróra emlékeztetőre sikerült beízesítenem, és igen jól passzolnak hozzá a meggyszemek, kellemesen pikáns ízt adnak az édességnek. A rétes tésztája kívül szép barna, kellemesen ropogós, belül puha omlós.
Hozzávalók a tésztához:
- 2 tojás fehérje (60 gramm),
- 80 gramm sertés háj,
- 80 gramm sűrű cukkinipép (nagyon kevéske vízben főtt cukkinit botmixerrel pürésítünk),
- 20 gramm GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
- 30 ml citromlé,
- 5 gramm só,
- 200 gramm Éléskamra Keltes Élmény lisztkeverék
A töltelékhez: (a tölteléket bevallom hogy Trollanyu blog hiányában csak emlékezetből készítettem)
- kb. két-három púpos evőkanál kén-dioxid mentes lehetőleg bio kókuszreszelék (ennek hiányában a Lidl-ben vásárolható saját márkás is megfelelő), egy megszívlelendő TIPP a kókuszreszelékkel kapcsolatosan: sokkal finomabb intenzívebb ízű lesz ha felhasználás előtt kávédarálón zsírjára daráljuk,
- kb. két-három púpos evőkanál cassava gari,
- ízesítők: egy fél citrom csavart leve, csipet só, kén-dioxid mentes aszalványok pl. mazsola, szilva, datolya (én most mazsola helyett saját aszalt birsalmát használtam), bourbon vanília őrlemény, ízlés és diéta szerinti édesítés ha szükséges: méz, juharszirup, GAL Glicin vagy ki mivel szeretné, opcionálisan egy kávéskanálnyi kurkuma por, bio citrom reszelt héja,
- kb. 4 dl víz, én forrásvizet használok,
- kb. egy evőkanál kókuszolaj,
- kb. két maroknyi magozott meggy szemek (lehet fagyasztott vagy befőzött is, csak alaposan csöpögtessük le),
- pár evőkanálnyi kókusztej készítés szűrleménye kiszárítva, ennek hiányában kókuszliszt.
Elkészítés:
A töltelék elkészítésével kezdjük: a forrásvízbe beletesszük a kókuszreszeléket a garit és az ízesítőket, édesítőt és lassú tűzön gyors kevergetés mellett teljesen besűrítjük. Sűrűbb legyen mint egy puding. Félre tesszük hűteni, és amikor már langyosabb, az ízét kóstolgatással utóigazítjuk és hozzákeverünk egy evőkanál kókuszolajat. Ezután hűtőbe tesszük.
A tésztához a hájat meglangyosítjuk, ezután egy magasabb falú edénybe öntjük, majd hozzábotmixerezzük a tojásfehérjét, cukkinipépet, sót, citromlét és édesítőt, ezután ezt az egészet a kimért lisztkeverékre öntjük, kézzel alaposan összekeverjük, és rövid időre hűtőszekrénybe rakjuk.
A hűtőből kivéve szilikon lapon (vékony alálisztezéssel) kb. 27×25 cm-es négyzet alakú lappá nyújtjuk.
Elnyújtást követően 3×9 cm-es függőleges sávra osztjuk a tésztát jelzés értékűen bekarcolva, majd a középső sávot kókusztej készítés szűrleményével szórjuk be, erre pakoljuk a túróízű tölteléket, megint meghintjük a kókusztej szűrleménnyel, végül a magozott meggy szemeket helyezünk el rajta. Kétoldalt rézsútosan felvágjuk majd befonjuk a rétest. Tetejére felvert tojás kenés került. 200 Celsius fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tapasztalataim:
- A tészta könnyen összeáll minimális alá-fölé lisztezést igényel (az alálisztezéshez-elnyújtáshoz is lisztkeveréket használtam), könnyen formázható és nyújtható.
- Nem lett valódi "keltes élmény" ami annak tudható be hogy a kelleténél vékonyabbra nyújtottuk el, és a közepébe kapott bőségesen a nehéz fajsúlyú töltelékből. Levegősebb lett, megemelkedett sütés közben, ez a töltelék feletti fonatoknál látható is, de ahhoz hogy igazi szivacsos-keltes állagot kapjunk, legközelebb nem szabad ennyire vékonyra nyújtani, bár bevallom hogy én így ezzel az eredménnyel is több mint elégedett vagyok.
- Az elkészített töltelékből csak annyit használtam amennyi a képeken is látszik, a maradékot tégelybe zárva hűtőbe raktam, pár napon belül palacsinta töltelékként végezte.
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt megtalálható: Éléskamra Finoman reform termékcsalád