Gesztenyés-banános születésnapi torta

Misi előre elmondta milyen tortát szeretne 13. születésnapjára:
kakaós - banános piskóta tésztát kért, és gesztenyés tortakrémet, külön kiemelte hogy szeretne zselatinos réteget is a tortában.
 
Így született meg, ez a gluténmentes, tejmentes, cukormentes, maglisztmentes, paleo, cukoralkoholmentes és nagyon egészséges szülinapi torta:
 
 
Piskóta tészta hozzávalók:
  • 4 kisebb méretű tojás, megmértem: 190 gramm volt összesen,
  • 2 db közepes érettségű banán, megmértem felpucolva pont 200 gramm volt,
  • 20 gramm méz,
  • kb. egy-két teáskanál por állagú stevia, (az enyém zöld színű azaz stevia levél darálmány),
  • 30 gramm kókuszliszt (én kókusztej készítés során visszamaradt és kiszárított, majd kávédarálón csomómentesre átdarált szűrleményt használtam),
  • 15 gramm kakaópor (használható helyette ugyanennyi karobpor is),
  • 45 gramm zöldbanán liszt, (én Yungast használok)
  • 5 gramm Éléskamra borkő sütőpor,
  • kb. 2 - 3 teáskanál frissen facsart citromlé.
Elkészítés:
Kimérjük a szárazanyagokat egy tálba, azaz a száraz kókuszszűrleményt, kakaóport, stevia port, zöldbanán lisztet, sütőport, majd alaposan összekeverjük őket.
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a mézzel habosra verjük. A két banánt pürévé turmixoljuk kevés frissen  facsart citromlével, majd a kihabosított sárgájához keverjük. Egy másik tálban a fehérjéket egy csipet sóval keményre verjük. A kihabosított banános tojássárgájához adagoljuk a szárazanyagokat apródonként, ekkor már csak spatulával keverjük. Ha minden szárazanyag benne van és homogén, a keményre vert tojásfehérjét is óvatosan apródonként nagy mozdulatokkal hozzáadagoljuk, figyelve arra, hogy a fehérje hab állaga ne törjön. Szilikon sütőformába simítjuk a piskótatészta krémet, és 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk sütni. Középső sínen alsó-felső sütési beállítással kb. 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e. Ha kész, egy pár percig még benthagyjuk, de már lenyitott ajtóval és ezután rácsra borítva kihűtjük.

Gesztenyekrém:
  • 250 gramm cukor- és adalékmentes gesztenyemassza (Maroni),
  • 300 ml kókusztejszín,
  • méz, vagy datolyapaszta ízlés szerint,
  • kb. két-három teáskanál por állagú zselatin,
  • kb. három-négy evőkanál kókuszolaj.
Elkészítés:
A gesztenyemasszát villával áttörjük, - ekkor adagolhatunk hozzá kevés rumot vagy rumaromát is ízlés szerint, de persze ez elhagyható - hozzáadjuk a kókusztejszínt, por állagú zselatint és az édesítőt (én mézet és datolyapasztát is kb. fele fele arányban tettem bele) és elkezdjük lassú tűzön melegíteni, mialatt folyamatosan kevergetjük, pont addig a pontig, míg az egész nem lesz homogén és a zselatin teljesen el nem oldódik benne. Rásegíthetünk kézimixerrel vagy botmixerrel hogy szép egyenletes masszánk legyen. Kóstolással ellenőrizzük az édességét, ezután behűtjük hűtőszekrényben, hűtés közben pár alkalommal átkeverjük, hogy homogén maradjon a krém.
 
Zselatinos réteg:
  • kb. 200 gramm puhára főtt vagy párolt sütőtök húsa, (kevés vízben puhára főtt sütőtök a főzővízzel együtt turmixolva és mérve),
  • egy citrom (vagy narancs) facsart leve,
  • ízlés szerint édesítőszer, (nálam méz és datolyapaszta vegyesen)
  • 1-2 teáskanál por állagú zselatin,
  • kb. fél dl kókusztejszín.
Elkészítés:
A puhára főtt, de még jó meleg sütőtökhöz adjuk a kókusztejszínt, facsart citromlét, édesítőszert és por állagú zselatint, majd az egészet krémesre botmixerezzük. Abban a formában amiben a piskóta tortát sütöttük, megdermesztjük (én fagyasztóba tettem).
 
A torta összeállítása:
A rácson kihűtött piskótatésztát vízszintesen kettévágjuk. A gesztenyekrémet harmadoljuk. Az első harmadával megkenjük a kihűtött piskótalap alsó részét, erre tesszük a zselatinos réteget, majd a gesztenyekrém második harmad adagját egyenletesen rákenjük, erre jön a piskótatészta teteje. Finoman lenyomkodjuk, hogy mindenhol érintkezzen a bekent gesztenyés krém a tésztával és zselatinnal. Ezután a megmaradt gesztenyekrémmel vékonyan körbekenjük. Tetejét tetszés szerint dekoráljuk. Én mandulaforgáccsal és bogyós gyümölcsökkel raktam ki a gyertyák köré.
Így néz ki a nagy sikert aratott torta szelet: