Gesztenyés falatkák

Tojásmentes, dió- és magmentes, és ami még fontos: útifűmaghéj mentes is. Kívül-belül gesztenyés, semmilyen finomított cukrot és cukorpótlót, cukoralkoholt nem tartalmaz. Kicsik és nagyok kedvence lehet.
 

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 gramm manióka liszt,
  • 50 gramm malanga liszt,
  • 20 gramm kókuszliszt,
  • 20 gramm bambuszrost,
  • 30 gramm gesztenyeliszt,
  • 20 gramm tápióka keményítő,
  • 15 gramm por állagú zselatin (200 bloom erősségű),
  • 250 gramm pürésített alma (kevés vízben puhára főtt alma pürésítve),
  • 90 gramm darált sertésháj.
  • formázáshoz - elnyújtáshoz vehet még fel lisztet, ezek közül válasszunk: tápióka keményítő, malanga liszt, manióka liszt, gesztenyeliszt.

Töltelék:

  • 200 gramm főtt darált gesztenye,
  • 1-2 narancs csavart leve,
  • esetleg tehetünk hozzá még igény szerint édesítést vagy rumaromát, de persze ez elhagyható.

A töltelék hozzávalóit keverjük össze, ízesítsük kedvünkre, felhasználásig tegyük hűtőszekrénybe.

Elkészítés:

A szárazanyagokat mérjük egy tálba és keverjük alaposan össze. A darált sertéshájat melegítsük fel és keverjük hozzá az almapürét is. Ezt a meleg folyadékot öntsük rá a lisztekre, majd dolgozzuk össze egynemű tésztává. A tésztagombócot hűtőszekrényben pihentessük kb. fél órát. Ezután jön a formázás: célszerű szilikon vagy más tapadásmentes lapon nyújtani, tölteni és formázni. Fontos, hogy nagyjából olyan állagú legyen hogy ne tapadjon-ragadjon nagyon a kezünkhöz, és ne legyen túl száraz morzsalékos se. A hűtőből kivett tészta eleinte törékeny és kemény, de a kezünk melegétől jól formázhatóvá válik. Kb. 3-4 egyforma cipót formázunk. Egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a gesztenyemassza egy részét a téglalap egyik felére rakjuk, az üresen maradt tésztát szorosan ráhajtjuk. Gesztenyével töltött alagutakat kapunk. Egyformákra vágjuk majd tepsibe pakoljuk. Kb. egy nagy gáztepsi lesz tele ebből az adagból, 185 Celsius fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.