Gesztenyetorta

 
Szülinapra készült tojásmentes és egyben vegán (csak abban az esetben vegán, ha a hozzáadagolt édesítés nem állati eredetű, azaz nem glicin és nem méz) gesztenyetorta. A torta tésztája és a zselatin réteg paleo, jelen esetben a töltelékre nem mondhatjuk hogy paleo volna, mivel hamis túrókrémmel (kölessel) készítettem.
 
Hozzávalók a piskóta tésztájához:
  • 120 gramm zöldbanánliszt,
  • csipet só,
  • 5 gramm szódabikarbóna, 
  • 200 ml kókusztej,
  • egyéni diéta és ízlés szerinti édesítőszer (glicin, vagy kókuszvirág cukor, vagy agávé szirup, esetleg méz),
  • 200 gramm cukormentes gesztenyemassza, (pl. Maroni, Massa)
  • 120 gramm banán,
  • kb. 10 ml frissen facsart citromlé
 
Elkészítés:
 
A szárazanyagokat kimérjük és alaposan összekeverjük. A gesztenyemasszát kiolvasztás után robotgép vagy turmix segítségével krémesre keverjük a banán, a kókusztej és citromlé hozzáadagolásával. Ezután ízlés szerint édesítjük, a választott édesítőszerrel. Ezután keverjük hozzá a szárazanyagokat. A masszát mérjük kétfelé, spatulával simítsuk be a szilikonos (kb. 20 cm-es körátmérőjű) tortaformába egyenletesen, majd 170 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 8-10 percig süssük. Ha kivettük és már langyosabb, akkor rácson hagyjuk kihűlni. Ugyanígy süssük meg a massza másik felét is, így végül két tortakarikát kapunk.
 
Köleses tortatöltelék:

Hozzávalók:

  • 100 gramm hántolt köles,
  • 250 ml növényi tej,
  • csipet só,
  • egy bio citrom reszelt héja és facsart leve, de ha fermentált kölesből készül, lehet hogy elég lesz a fél citrom levei is,
  • követett diétánk és ízlésünk szerinti édesítőszer, 
  • vanília aroma, vagy bourbon vanília őrlemény,
  • kb. 100 ml mennyiségben puhára párolt vagy főtt hámozott alma (esetleg cukkini, ez esetben több édesítőszert kell hozzáadagolni), 
  • 1-2 teáskanál por állagú zselatin
  • opcionálisan: kurkuma fűszer (csipetnyi az élénkebb szín érdekében).
Elkészítés:
 
A kölest az ízesítőanyagokkal a növényi tejben puhára főzzük, majd még melegen hozzáadjuk az almát/cukkinit, por állagú zselatint és krémesre turmixoljuk, hidegre tesszük dermedni.
 

Narancsos zselés réteg:
Hozzávalók:

  • kb. 200 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa,
  • egy narancs darabolva,
  • két narancs facsart leve,
  • némi víz (nem kell sok), a turmixoláshoz,
  • két teáskanál por állagú zselatin,
  • opcionálisan, és követett diéta szerinti édesítés, pl. stevia vagy méz.

Elkészítés: 

A sütőtököt a narancslével és édesítőszerrel turmixoljuk (némi vizet lehet, hogy igényel a turmixolásnál), ezután hozzáadjuk a kicsire aprított narancs darabkákat, majd tűzhelyen lassan melegítve (nem forralva) kevergetve hozzákeverjük a por állagú zselatint teljes eloldódásig, ezután a szilikon torta formába öntjük, hűtőben kidermesztjük.

A torta összeállítása:

Az alsó piskóta karikára kanalazzuk a köleskrémes töltelék kb. egy harmadát, elsimítjuk, ráillesszük a kidermedt narancsos réteget, erre kenjük a köleskrém második harmadát, majd ráillesszük a gesztenyés piskóta másik karikáját, finoman lenyomkodjuk, hogy mindenhol érintkezzenek a rétegek, lekenjük a maradék krémtöltelékkel a torta tetejét majd körben egyenletesen.

Tetején a dekoráció: 

Gesztenyebonbonok:

  • 50 gramm gesztenyemassza, 
  • kevés méz, pici kókuszolaj.
  • mazsolaszemek (rumba áztatva).

Elkészítés: a rumba (rumaromába) áztatott mazsolaszemeket a mézzel és kókuszolajjal egybedolgozott gesztenyemasszába burkoljuk, gombóckákat formázunk, majd olvasztott csokoládéba mártjuk, tányérra pakoljuk, hűtőben kidermesztjük. (kisgyermekek esetén vaníliaaroma javasolt a rum helyett)

A torta tetejét körben a gesztenyebonbonokkal kirakjuk, középre gyümölcsöket pakolunk, majd olvasztott csokoládéval kókusz vagy mandulaszeletekkel dekoráljuk. Az egészet hűtőben tartjuk fogyasztásig!