Gesztenyetorta
- 120 gramm zöldbanánliszt,
- csipet só,
- 5 gramm szódabikarbóna,
- 200 ml kókusztej,
- egyéni diéta és ízlés szerinti édesítőszer (glicin, vagy kókuszvirág cukor, vagy agávé szirup, esetleg méz),
- 200 gramm cukormentes gesztenyemassza, (pl. Maroni, Massa)
- 120 gramm banán,
- kb. 10 ml frissen facsart citromlé
Hozzávalók:
- 100 gramm hántolt köles,
- 250 ml növényi tej,
- csipet só,
- egy bio citrom reszelt héja és facsart leve, de ha fermentált kölesből készül, lehet hogy elég lesz a fél citrom levei is,
- követett diétánk és ízlésünk szerinti édesítőszer,
- vanília aroma, vagy bourbon vanília őrlemény,
- kb. 100 ml mennyiségben puhára párolt vagy főtt hámozott alma (esetleg cukkini, ez esetben több édesítőszert kell hozzáadagolni),
- 1-2 teáskanál por állagú zselatin
- opcionálisan: kurkuma fűszer (csipetnyi az élénkebb szín érdekében).
Narancsos zselés réteg:
Hozzávalók:
- kb. 200 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa,
- egy narancs darabolva,
- két narancs facsart leve,
- némi víz (nem kell sok), a turmixoláshoz,
- két teáskanál por állagú zselatin,
- opcionálisan, és követett diéta szerinti édesítés, pl. stevia vagy méz.
Elkészítés:
A sütőtököt a narancslével és édesítőszerrel turmixoljuk (némi vizet lehet, hogy igényel a turmixolásnál), ezután hozzáadjuk a kicsire aprított narancs darabkákat, majd tűzhelyen lassan melegítve (nem forralva) kevergetve hozzákeverjük a por állagú zselatint teljes eloldódásig, ezután a szilikon torta formába öntjük, hűtőben kidermesztjük.
A torta összeállítása:
Az alsó piskóta karikára kanalazzuk a köleskrémes töltelék kb. egy harmadát, elsimítjuk, ráillesszük a kidermedt narancsos réteget, erre kenjük a köleskrém második harmadát, majd ráillesszük a gesztenyés piskóta másik karikáját, finoman lenyomkodjuk, hogy mindenhol érintkezzenek a rétegek, lekenjük a maradék krémtöltelékkel a torta tetejét majd körben egyenletesen.
Tetején a dekoráció:Gesztenyebonbonok:
- 50 gramm gesztenyemassza,
- kevés méz, pici kókuszolaj.
- mazsolaszemek (rumba áztatva).
Elkészítés: a rumba (rumaromába) áztatott mazsolaszemeket a mézzel és kókuszolajjal egybedolgozott gesztenyemasszába burkoljuk, gombóckákat formázunk, majd olvasztott csokoládéba mártjuk, tányérra pakoljuk, hűtőben kidermesztjük. (kisgyermekek esetén vaníliaaroma javasolt a rum helyett)
A torta tetejét körben a gesztenyebonbonokkal kirakjuk, középre gyümölcsöket pakolunk, majd olvasztott csokoládéval kókusz vagy mandulaszeletekkel dekoráljuk. Az egészet hűtőben tartjuk fogyasztásig!