Gyümölcsös muffin (glutén, tejmentes recept)

Hozzávalók:

  • 100 gramm darált dió (mandula, törökmogyoró, kesudió is lehet),
  • 100 gramm Nature Cookta amaránt liszt,
  • 50 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 4 L-es méretű tojás,
  • 1 dl Nature Cookta kókuszolaj,
  • Ízlés és diéta szerinti mennyiségű édesítés (Nature Cookta Nyírfacukor, vagy Nature Cookta Eritritol), irányadónak 2-3 evőkanálnyi,
  • 100 gramm tisztított aprított friss ropogós nyers bébicékla + 200 gramm tisztított, magozott bogyós gyümölcs.
  • 1 teáskanál Nature Cookta szódabikarbóna,
  • 2 teáskanál citromlével kipezsegtetve.
  • + a muffinok tetejére felezett meggy, cseresznye, áfonya, vagy málna szemek.

Elkészítés:

A darált diót, amarántlisztet, bambuszrostot kimérjük és alaposan összekeverjük.

Késes aprítógépbe tesszük a tisztított kockázott nyers bébicéklát és a gyümölcsöket, amiket átaprítunk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az olvasztott zsiradékkal alaposan összekeverjük, a fehérjét az édesítővel habnak verjük. A tojássárgájás masszához hozzáadjuk az aprított céklát-gyümölcsöket, hozzákeverjük a szárazanyagokhoz, majd a szódabikarbónát is beletesszük, amit a citromlével alaposan kipezsegtettünk. Végül óvatosan hozzáadagoljuk a felvert fehérjét is. Szilikonos muffinformákba töltjük (ennek hiányában kizsírozott muffin kapszlikba) és a tetejét felezett gyümölcsökkel díszítjük.

Előmelegített hőlégkeveréses sütőben 180 Celsius fokon 10 percig majd mérsékelve 160 Celsius fokon még 30-40 percig sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet!