Gyümölcsös - paleo - panna cotta torta - AIP
A torta története:
Az elmúlt években is elkészítettem a nyári szülinapos tortát mentes verzióban, így ez idén sem maradhatott el. Volt már jól bevált tojásmentes piskóta receptem hozzá, úgyhogy ezt készítettem torta alapnak. Klikk ide a részletes receptért és leírásért:
A töltelék és rátét krémek-zselék leírása következik:
Azt, azért jó tudni, hogy a szigorú AUTOIMMUN PALEO PROTOKOLL -ban mérsékelt gyümölcs fogyasztás és igen mérsékelt nyers méz fogyasztása javasolt, és az aszalványok sem kifejezetten AIP kompatibilisek, de mivel ez a torta ünnepi alkalmakkor készül el, nem rendszeresen eszünk ilyeneket, nagy néha kivételt téve beilleszthető, ha nem vagyunk túl szigorúak.
A torta elkészítésében nagy segítségemre volt Misi fiam, nem kizárólag az én ötleteim - ízeim - díszítésem valósult meg. A mentás ízvilág, a mentás réteg, kifejezetten az ő kívánsága szerint alakult, akárcsak a datolyás krémtöltelék. Elmondható hogy együtt csináltuk a szülinapi tortát.
A torta töltelék kréme:
Hozzávalók:
- 80 gramm datolyapaszta, (lehet direkt datolyapasztát kapni keleti boltokban, bioboltokban, de beáztatott kénezetlen aszalt datolyát is pürésíthetünk),
- 60 gramm kókuszkrém (100% creamed coconut, vagy kókuszmanna) ez 100%-os kemény kókusztömb, Magyarországon KTC márkanév alatt forgalmazzák,
- 160 gramm puha krémes avokádó,
- 70 gramm nyers méz,
- 150 gramm bogyós gyümölcsök, ebből nekem 50 gramm fagyasztóból kivett édes eper volt, 100 gramm pedig érett fekete szeder,
- egy marék friss zöld leveles menta,
- egy csavarintásnyi bio citrom leve.
Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük, négykéses aprítóba pakoljuk, majd krémesre dolgozzuk. Az ízeket egyénileg kóstolással utóigazítjuk, majd a krémet betöltésig hűtőszekrénybe rakjuk.
Panna cotta rétegek:
Mentás-vaníliás réteg (ez a sárga a tetején)
Hozzávalók:
- 200 ml sűrűbb krémesebb kókusztejszín (rendszerint házi készítésű kókusztejet szoktam használni, de ez kivételesen bolti kókusztejszín volt),
- egy vaníliarúd kikapart magjai, vagy szárított őrlemény ha nincs friss,
- kb. fél-egy kávéskanálnyi kurkuma por, (csak a színe miatt)
- kb. 40-50 gramm nyers méz vagy ízlés szerint,
- kb. 50 ml zöld mentalevelekből főzött jó erős teafőzet, (a levelektől főzést követően le kell szűrni),
- 18 gramm por állagú zselatin (legalább 200 bloom erősségű legyen).
Elkészítés:
A még meleg menta tea főzetbe beleoldjuk a por állagú zselatint, hozzáadjuk a kókusztejszínt, a vaníliát, a mézet és alaposan kikeverjük. A torta sütésre használt szilikonos formába öntjük, majd fagyasztóban kidermesztjük.
Gyümölcshabos réteg (ez a rózsaszín):
Hozzávalók:
- 200 gramm lédús érett édes gyümölcs (fagyasztóból kivett epret használtam, de lehet helyette mást is, pl. őszibarack vagy kajszi- esetleg szilva vagy ami adódik és szeretjük),
- kb. egy fél bio citrom facsart leve,
- 200 ml sűrűbb krémesebb kókusztejszín (házi készítésű kókusztejet szoktam használni, ez most kivételesen bolti sűrű kókusztejszín volt),
- kb. 40-50 gramm vagy ízlés szerint nyers méz,
- 20 gramm por állagú zselatin (legalább 200 bloom erősségű legyen).
Elkészítés:
A zselatint a meglangyosított kókusztejszínben feloldjuk, hozzáadjuk a gyümölcsöt, citromlét, és a mézet, majd krémesre turmixoljuk. A torta sütésre használt szilikon formába öntjük, fagyasztószekrényben kidermesztjük.
A torta összeállítása:
A kisült és teljesen kihűtött torta tésztát vízszintesen kettévágjuk, majd a datolyapasztás-avokádós krémmel betöltjük úgy, hogy a tetejére is kerüljön vékony rétegben, illetve az oldalaira is ha igényeljük. Erre borítjuk rá óvatosan először a - fagyasztóban kidermesztett - rózsaszín gyümölcshabos réteget, majd a mentás-vaníliás zseléréteget. Mivel nekem csak egy ilyen szilikonos tortaformám van, ezt technikailag úgy oldottam meg, hogy előbb készült el a sárga réteg, majd miután kidermedt, a formából egy sima tányérra borítottam, és azon hagytam hűtőszekrénybe téve. Az immáron felszabadult szilikon formába ezután került a rózsaszín gyümölcshabos panna cotta réteg. Miután az is kidermedt a fagyasztószekrényben, rétegezhető a torta. A tetejét mentalevelekkel és bogyós gyümölcsökkel dekoráljuk.
Így néz ki egy tortaszelet, szépen láthatóak a torta rétegei: