Házi müzli

 - alias maradékok megmentése, egyúttal remek reggeli ötlet

Találtam a spejzban egy kallódó céklát, egy édesburgonyát, egy erősen barnuló banánt, valamint pár evőkanálnyi maradékot ezekből: lenmagpehely, szezámmag, tökmag, napraforgó magbél, mazsola, kókusztejkészítésből visszamaradt darálék-szűrlemény, egy-két marék dió, törökmogyoró.

Gondoltam kreatív leszek, és miután kisült a tepsiben a szombati ebédünk, a tűzhelyet alacsony hőfokra tekertem és megmentettem a maradékokat, újat alkottam.

Megtisztítottam a céklát és édesburgonyát, majd felkockáztam őket, beleborítottam egy tálba, késes aprítóval megaprítottam (nem finomra) a dióféléket, magokat. Ezekután a barnuló banánt kevés vízzel valamint őrölt fahéjjal, szárított citromhéjjal, narancshéjjal jól összeturmixoltam, és a zöldségeket, magokat, darálékokat nyakonöntöttem, jól összekevertem és beleegyengettem a nagy gáztepsimbe, vékonyra eligazgatva. A sütő hőlégkeverésre + a hőmérsékletét először 90 Celsius fokra állítottam, majd kb. 20-30 perc elteltével amikor kivettem összerázogatásra 70 Celsius fokra mérsékeltem. Ment még kb. egy órát így, időnként kivettem, kevergettem, rázogattam és végül letekertem a hőfokot nullára és kitámogattam egy fakanállal a sütő ajtaját, így hagytam az egészet kihűlni. A lakásban ínycsiklandó illatok terjengtek, és egy nagyjából 1 kg-os ex kókuszzsíros vödör telt meg a házi műzlivel. A maradék mazsolaszemeket már a kihűlt keverékhez kevertem hozzá. Már másnap reggelire ebből kért a gyermekem a kókusztejéhez.