Kakaós-meggyes galuska meggy sodóval
Eredetileg tradícionális aranygaluskát szerettem volna készíteni, dióval és vanília sodóval, de fiam inkább a kakaós kalács-csiga elkészítésére tette a voksát, ezekután az aranygaluskát és a kakaós csigát "összeházasítottam". Meglepően jól sikerült:
Hozzávalók a tésztához:
- 150 gramm Éléskamra Keltes Élmény lisztkeverék
- 10 gramm bambuszrost liszt,
- 20 gramm GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
- 60 gramm kókuszolaj,
- 2-3 gramm só,
- 2 tojás fehérje (55 gramm)
- 15 gramm citromlé
- 70 gramm sűrű cukkinipép (nagyon kevéske vízben főtt cukkinit botmixerrel pürésítünk).
Ízesítők:
- kb. 2-3 púpos evőkanál holland kakaópor,
- kb. 3 evőkanál GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
- kb. 2 evőkanál folyékony kókuszolaj,
- kb. egy tányérnyi magozott meggy.
Öntet-sodó:
- 1-2 dl meggy lé (a magozott meggy eresztette),
- 3-4 dl kókusztej,
- 5 gramm gesztenyeliszt,
- 5 gramm manióka liszt,
- 10 gramm nyílgyökérliszt,
- édesítés - fűszerezés ízlés és diéta szerint (glicin, szegfűszeg, kardamom, fahéj stb.)
Elkészítés:
A kakapóport az édesítővel elkeverjük, a tepsit kókuszolajos kenőecsettel kikenjük.
A kókuszzsírt enyhén meglangyosítjuk egy magasabb falú edénybe öntjük, majd hozzábotmixerezzük a tojásfehérjét, cukkinipépet, sót, citromlét és édesítőt, ezután ezt az egészet a kimért lisztekre öntjük, kézzel alaposan összekeverjük és hűtőszekrénybe rakjuk pihenni-duzzadni.
A hűtőből kivéve szilikon lapon minimális lisztezéssel négy rudat sodrunk belőle, ha kemény-morzsalékos volna, nem kell megijedni, mert a kezünk melegétől hamarosan újra képlékeny lesz. Ezután a rudakat karikázgatjuk, kézzel galuska formává igazítjuk, majd kevés folyékony kókuszolajjal átkenegetjük, és a kakaóporba hempergetjük, tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy a galuskák ne érjenek egybe. Végül a tányérnyi magozott meggyet és a maradék kakaóport összekeverjük és a galuskák hézagjaiba igazítjuk.
Előmelegített 185 Celsius fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Annak érdekében hogy ne aggódjunk a kakaóporos dolog rákozmálásától és szenesedésétől célszerű a sütés félidejében alufóliával betakarni a tetejét és úgy továbbsütni. Az öntet hozzávalóit még hidegen csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrítjük, de nem szabad forralni.
A tapasztalataim:
- szerintem kevesebb zsiradékkal is működhet a dolog, de így napok után is szaftos-puha-omlós.
- a kókuszolajat ha lecserélnénk más zsiradékra (háj vagy zsír) akkor talán könnyebb volna formázni a hűtőből való kivételt követően, én egy kicsit nehezebben tudtam formázni.
- a galuskák sütés során szépen megemelkednek-feldagadnak, a sütés első szakaszában akár 200 Celsius fokon is lehet sütni kb. 10-15 percig.
- szerintem a Keltes Élmény lisztkeverékhez nagyon jól passzolnak az öntetes-szaftos dolgok. Érdemes ilyen verzióban is kipróbálni.
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád