Kakaós-meggyes galuska meggy sodóval

Eredetileg tradícionális aranygaluskát szerettem volna készíteni, dióval és vanília sodóval, de fiam inkább a kakaós kalács-csiga elkészítésére tette a voksát, ezekután az aranygaluskát és a kakaós csigát "összeházasítottam". Meglepően jól sikerült:

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 gramm Éléskamra Keltes Élmény lisztkeverék
  • 10 gramm bambuszrost liszt,
  • 20 gramm GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
  • 60 gramm kókuszolaj,
  • 2-3 gramm só,
  • 2 tojás fehérje (55 gramm)
  • 15 gramm citromlé
  • 70 gramm sűrű cukkinipép (nagyon kevéske vízben főtt cukkinit botmixerrel pürésítünk).

Ízesítők:

  • kb. 2-3 púpos evőkanál holland kakaópor,
  • kb. 3 evőkanál GAL Glicin (vagy más por alakú édesítő),
  • kb. 2 evőkanál folyékony kókuszolaj,
  • kb. egy tányérnyi magozott meggy.

Öntet-sodó:

  • 1-2 dl meggy lé (a magozott meggy eresztette),
  • 3-4 dl kókusztej,
  • 5 gramm gesztenyeliszt,
  • 5 gramm manióka liszt,
  • 10 gramm nyílgyökérliszt,
  • édesítés - fűszerezés ízlés és diéta szerint (glicin, szegfűszeg, kardamom, fahéj stb.)

Elkészítés:

A kakapóport az édesítővel elkeverjük, a tepsit kókuszolajos kenőecsettel kikenjük.

A kókuszzsírt enyhén meglangyosítjuk egy magasabb falú edénybe öntjük, majd hozzábotmixerezzük a tojásfehérjét, cukkinipépet, sót, citromlét és édesítőt, ezután ezt az egészet a kimért lisztekre öntjük, kézzel alaposan összekeverjük és hűtőszekrénybe rakjuk pihenni-duzzadni.

A hűtőből kivéve szilikon lapon minimális lisztezéssel négy rudat sodrunk belőle, ha kemény-morzsalékos volna, nem kell megijedni, mert a kezünk melegétől hamarosan újra képlékeny lesz. Ezután a  rudakat karikázgatjuk, kézzel galuska formává igazítjuk, majd kevés folyékony kókuszolajjal átkenegetjük, és a kakaóporba hempergetjük, tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy a galuskák ne érjenek egybe. Végül a tányérnyi magozott meggyet és a maradék kakaóport összekeverjük és a galuskák hézagjaiba igazítjuk.

Előmelegített 185 Celsius fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Annak érdekében hogy ne aggódjunk a kakaóporos dolog rákozmálásától és szenesedésétől célszerű a sütés félidejében alufóliával betakarni a tetejét és úgy továbbsütni. Az öntet hozzávalóit még hidegen csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett sűrítjük, de nem szabad forralni.

A tapasztalataim:

  • szerintem kevesebb zsiradékkal is működhet a dolog, de így napok után is szaftos-puha-omlós.
  • a kókuszolajat ha lecserélnénk más zsiradékra (háj vagy zsír) akkor talán könnyebb volna formázni a hűtőből való kivételt követően, én egy kicsit nehezebben tudtam formázni.
  • a galuskák sütés során szépen megemelkednek-feldagadnak, a sütés első szakaszában akár 200 Celsius fokon is lehet sütni kb. 10-15 percig.
  • szerintem a Keltes Élmény lisztkeverékhez nagyon jól passzolnak az öntetes-szaftos dolgok. Érdemes ilyen verzióban is kipróbálni.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád