Kókusztekercs

A kókusztekercs megvalósításának ötlete már elég régen ott motoszkált a fejemben. Ez egy sütés nélküli desszert, olyan esetekre, mikor nem szeretnénk bekapcsolni a sütőt és befűteni vele a lakást. Igen ám, de fogalmam sem volt, milyen alapanyagot használjak, ugyanis nem akartam diót-magfélét, útifüvet és erősen fruktózos aszalványokat.

Hosszas gondolkodás, tervezgetést követően megszületett az ötlet, így a tettek mezejére léptem. Elkészült egyszer-kétszer-háromszor, mindnek volt valami kis bibije, ami továbbfejlesztést igényelt. Tehát ez már egy többszörösen átdolgozott és UPGRADE verzió, az íze is jó, nem kell aggódni, egyáltalán nincs földescékla íze, mindezek mellett a kezelhetősége is kielégítő. Azért még elképzelhető hogy változtatgatok a jövőben rajta, de ez így ebben a felállásban is jól működik, nem igényel semmilyen extra felszereltséget, sem drága alapanyagot, ráadásul nem miniadag, elég kiadós.

TIPP: hisztaminra diétázók és kisgyermekek esetében javasolt a kakaóport karobporra cserélni egy az egyben.

Hozzávalók a sötét tésztához:

  • 400 gramm céklapüré (ez kb. 25 dkg nyers cékla és a főzővize turmixolva),
  • 100 gramm (azaz 1 dl) zsírosabb kókusztej (de más, tartalmasabb növényi tej is jó),
  • 90 gramm cassava gari (én kávédarálón finomabb szemcsésre szoktam őrölni),
  • 30 gramm kakaópor,
  • 30 gramm zsírtalanított kókuszliszt (vagy kókusztej készítés során visszamaradt és kiszárított szűrlemény finomszemcsésre őrölve),
  • 10 gramm kókuszolaj,
  • ízlés és diéta szerinti édesítés kb. 20 gramm glicin vagy méz, kóstolgatással állítsuk be az igényünknek megfelelő édességet.

Hozzávalók a világos kenéshez:

  • 2 dl kókusztej (de más növényi tej is jó),
  • 50 gramm finomszemcsés kókuszreszelék, (ezt is lehet kávédarálón finomabbra őrölni, mert sokkal jobb ízű lesz),
  • 20 gramm cassava gari (finomszemcsésre őrölve),
  • 10 gramm kókuszolaj,
  • 20 gramm méz vagy glicin, vagy ízlés szerint,
  • 5 gramm por állagú zselatin,
  • bourbon vanília őrlemény vagy vaníliarúd kikapart magjai.

Elkészítés:

A céklát tisztítjuk, hámozzuk, daraboljuk, csipet sóval és kevés vízzel puhára főzzük. Turmixgéppel pürésítjük és kimérünk pontosan 40 dkg-ot belőle. 1 dl növényi tejbe oldunk 10 gramm kókuszolajat és 90 gramm cassava garival folyamatos kevergetés közben olyan sűrűre főzzük, hogy a végén már csak nehezen tudjuk kevergetni, ekkor hozzáadjuk a céklapürét, amivel még tovább kevergetve főzzük hogy keményebb legyen. A kókuszlisztet kakaóport valamint a por állagú édesítőszert (pl. glicin) kimérjük, alaposan összekeverjük és a tűzről levett céklás főzeménnyel vegyítjük, ha szirupos (pl. méz) édesítőszert használunk akkor azt is hozzáadjuk. Először kanállal keverjük, mert még forró, majd később kézzel rásegítve homogén masszává gyúrjuk, és kóstolgatással az ízét beállítjuk, ezt követően hideg helyre tesszük kb. fél-egy órára. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a szárazanyagokat - a zselatinpor kivételével - kimérjük összekeverjük. A növényi tejhez adjuk a zselatinport az édesítőt és elkezdjük melegíteni, közben kevergetjük. Ha eloldódtak csomómentesre, akkor hozzáadjuk a szárazanyagokat és folyamatos kevergetés közben besűrítjük, az ízvilágot utóigazítjuk. Hideg helyre tesszük.

Kb. fél méteres folpack darabot levágunk, a munkaasztalra tesszük - szilikon nyújtólapon is dolgozhatunk - a barna masszát ezen nyújtjuk el tapadásmentes nyújtórúddal vagy egy másik folpack darabot rátéve úgy, hogy téglalap alakúra formázzuk. Az így kapott téglalap több mint 20 cm széles lesz. Ezután a világos töltelékkel egyenletesen bekenjük, és a folpack segítségével alulról felfelé szorosan feltekerjük. Ha feltekertük, a folpackba kókuszreszeléket szórunk és finoman oda-vissza gurítgatva a tekercsünket kívülről alaposan bebundázzuk. Bebugyoláljuk a folpackba és óvatosan egy hosszúkás tálcára helyezzük. Ha túl hosszúra sikerül a rúd, akkor érdemesebb a könnyebb kezelés érdekében kettévágni a már kész tekercset. Hűtőben dermesszük egybe, és fogyasztásig ott tároljuk. Nagyon-nagyon finom!