Az omlós linzerek nélkül nehezen elképzelhetőek az ünnepeink. Kisfiam 10. születésnapjára családi és baráti ünneplés is lesz, mindenképpen többféle finomságot kell készítenem, így ideje volt elkezdeni az elősütést-főpróbákat, hogy ne akkor kelljen kapkodva-kísérletezni.
A linzertészta semmiképpen sem maradhat ki, mivel rendkívül sokféleképpen elkészíthető. Szezonális kedvencekkel tölthetjük-fűszerezhetjük-ízesíthetjük őket. Kedvünkre formázgathatjuk vagy akár tepsiben rétegelhetjük, számtalan verziójuk létezik.
"Anyasüti" verzió is.
Linzer kosárka - Anyasüti
Hozzávalók:
- 90 gramm Anyasüti sütemény variáció lisztkeverék,
- 50 gramm cassava gari,
- 40 gramm tápióka keményítő,
- 100 gramm paszternák,
- 200 gramm víz pici sóval ízesítve,
- 40 gramm kókuszolaj,
- 10 gramm zselatin,
- késhegynyi foszfátmentes paleo sütőpor teáskanál citromlével kipezsegtetve,
- opcionálisan fűszerek: ánizs, kardamom, kurkuma por ízlés szerint.
Elkészítés:
A paszternákot a sózott vízben megfőztem, teljesen krémesre pürésítettem turmixgépben, még melegen feloldottam benne a kimért zselatint, hozzákevertem a folyékony (szükség esetén melegített) kókuszolajat. A szárazanyagokat a sütőpor kivételével alaposan összekevertem, majd a sütőport beleszórtam és citromlével kipezsegtettem. Ezután paszternákos zselatinos masszát is hozzákevertem, először fakanállal majd utána kézzel teljesen egybedolgoztam, hideg helyre félretettem. Legalább egy órát de jobb ha több időt pihen a massza formázás előtt.
Szilikonos nyújtólapon egy hosszabb tömörebb hengert formáztam belőle ebből karikázgattam mindig egy-egy gombócnyi adagot amit a szilikonos kosárkaformába nyomkodtam. Nálam a töltelék többféleképpen alakult, nemigen tudtunk egyezségre jutni a gyermekemmel e témában. Fahéjas-szegfűszeges párolt alma-körte, darált dió, földi mandula őrlemény, házi körtelekvár, kókuszkrém stb. stb. verziósak születtek. A kosárkák tetejét a kimaradó tésztával berácsozgattuk. A tetejét vizes-zselatinos-kurkumás keverékkel kenegettük le hogy szép színe-fénye legyen.
A tészta igazán könnyen formázható nagy örömömre tojásmentesen is valódi linzertészta állagú volt.
A kosárkákat 185 Celsis fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem kb. 25 percig, majd kiborogattam a szilikonos formából őket és visszatettem csak simán tepsibe és még kb. 10 percig bent tartottam.
A sütik hozzáadott édesítő nélkül is igazán klassz desszertek lettek, ízben és állagban is bőven felvehetik a versenyt a klasszikus tojásos margarinos búzalisztes porcukros vanillines linzerekkel.
Ezt a receptet is megmutatom fázisfotókkal:
1. kép : szilikonos formába nyomkodva a tészta,
2. kép : megtöltve - berácsozva,
3-4-5. kép : sütés után a végeredmény
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu