Maglisztmentes paleo almás puffancs - almafánk

A zöldséges tócsni mintájára készült édes verzióban. Tepsiben sütős, minimális zsiradék igényű. További előnyei még: egyszerű, kevés összetevős, gyors, tápláló és kiadós nasi.
 
Hozzávalók:
  • kb. 500 gramm reszelt alma (reszelést követően a levétől kinyomkodjuk és a kinyomkodott súly legyen kb. fél kg),
  • 3 tojás (kb. 140-150 gramm)
  • csipet só,
  • ízesítők: reszelt bio citrom héja, kb. egy fél citrom leve, bourbon vanília őrlemény,
  • 20 gramm folyékony állagú kókuszolaj,
  • opcionálisan ha az alma savanykás volna édesítőszer (pl. juharszirup, datolyaszirup, stevia vagy glicin egyéni ízlés, követett diéta és tolerancia alapján),
  • 100 gramm cassava gari,
  • 60 gramm tápióka keményítő.
 
Elkészítés:
 
A tojásokat felütjük, villával felverjük, úgy hogy közben hozzáadjuk a csipet sót, ízesítőket, édesítőszert, kókuszolajat. Az almákat lereszeljük, (én elektromos zöldségreszelőt használok), citrommal locsoljuk, levétől kinyomkodjuk, kimérünk 500 grammot és a felvert tojásokkal vegyítjük. A szárazanyagokat kimérjük, összekeverjük, majd összedolgozzuk az almás-tojásos masszával. A sütőt bemelegítjük 200 Celsius fokra, amíg melegszik, egy tapadásmentes tepsibe helyes kis puffancsokat lapítgatunk kezünk és egy kanál segítségével a tésztamasszából. Ebből az adagból egy nagy gáztepsi mennyiségű almás puffancsaink lesznek. 200 Celsius fokon sütjük alsó-felső sütési beállítással kb. 30 percig, a sütési idő 20 percénél érdemes megfordítani őket egy hőálló lapáttal hogy egyenletesen süljenek aranybarnára.