Mákos mini torta

A tortát anyukám születésnapjára készítettem, és mivel a szülinap hétköznapra esett, így az alternatív tortasütés mellett döntöttem.
Munkanapokon elég későn érek haza, ezért választottam ezt a megoldást, amit így időszűkében a feszített minden estés teendők közé is be tudtam illeszteni.
 
 
Hozzávalók a piskótához:
  • 45 gramm Nature Cookta Mákliszt,
  • 15 gramm Nature Cookta Kendermagliszt, (a kedvező élettani hatások miatt kevertem a mákliszthez, de kendermagliszt helyett is használhatunk máklisztet)
  • 5 gramm Nature Cookta Bambuszrost,
  • 5 gramm Nature Cookta Tápióka keményítő,
  • 1 teáskanál Nature Cookta lenmagliszt,
  • 1 gramm Nature Cookta Étkezési szódabikarbóna,
  • 3 közepes méretű tojás (150 gramm),
  • 3 kanál víz,
  • 2 kanál folyékony állagú Nature Cookta kókuszolaj,
  • 30 gramm méz vagy ugyanennyi szirupos állagú édesítőszer,
  • egy csipet Nature Cookta Parajdi étkezési só.
Elkészítés:
 
Az összes szárazanyagot a csipet só kivételével egy tálba mérjük, kanállal összekeverjük.
A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához adjuk a mézet és habos állagúra keverjük. A fehérjét egy csipet sóval habverővel keményre verjük, majd a kemény fehérjéből egy kanállal a habos sárgájához keverünk lazításképpen, majd a 3 kanál vizet és folyékony kókuszolajat is hozzáadjuk, ezután pedig a liszteket is, több részletben kanalanként. A fehérjehabot óvatosan egy spatulával szintén több részletben hozzáadagoljuk, ügyelve arra hogy ne törjük össze a habot.
Egy sima, kb. 18-19 cm belső átmérőjű kerámia lapostányért kenőecsettel kókuszolajjal vékonyan kikenünk, majd a piskóta massza egy harmadát egyenletesen elsimítjuk benne. Mikrohullámú sütő legmagasabb fokozatán kb. másfél - két percig sütjük (ki kell tapasztalni, mert a mikrosütők nem egyformán dolgoznak). Ha letelt az idő, még benthagyjuk kb. fél-egy percig és utána vesszük ki a mikróból. A tányérból kiborítjuk egy tálcára. A mikrósütés ideje alatt egy ugyanolyan kerámia tányért kikenünk kókuszolajjal és a piskóta massza másik harmadát belesimítjuk, szintén másfél-két perc alatt legmagasabb fokozaton mikróban megsütjük. A piskóta massza harmadik harmadával ugyanígy teszünk.
Végül kapunk három tölteni való vékony piskóta karikát. Mivel nem kifejezetten egyenletesen egyformák a sütés közben keletkezett púpokat, egyenetlenségeket levágjuk és kisebb darabokra széttépkedjük-csipkedjük.
 
Lekváros töltelék:
 
kb. 100 gramm kenhető állagú, lehetőség szerint hozzáadott cukormentes házi lekvár, amibe belekeverjük a mikrós piskótánkról levagdosott és szétcsipkedett piskóta darabkákat.
 
Pudingos tortatöltelék:
 
200 ml növényi tejben főzött 1 tasak gluténmentes bourbon vaníliás krémpuding ízlés szerint mézzel édesítve majd kb. 2 evőkanál kókuszolajjal kihabosítva, gazdagítva egy marék kén-dioxid és hozzáadott cukormentes mazsola szemekkel.
 
Összeállítás:
 
A mákos piskóta karikák közé a lekváros tölteléket, majd a pudingos tölteléket kenjük be egymásra rétegezve. A felső rétegre valamint a torta köré csak pudingos tölteléket kenünk, a torta oldalára körbe pedig finomszemcsés kókuszreszeléket szórunk. A torta tetejét aszalt goji bogyókkal és mazsola szemekkel dekoráljuk, nyeles szitán keresztül kakaóporral vagy karobporral hintjük. Végül tortagyergyát helyezünk a közepébe.
Villámgyorsan elkészül!