Meggyes rózsabukta - Éléskamra

Gyümölcsös-édes finomságra vágytunk. Valami puha foszlós dologra, ezért a Keltes Élmény lisztkeverékre esett a választásom, hisz ez a lisztkeverék kifejezetten az ilyen típusú süteményekre lett kifejlesztve. Nem csalódtam. Finom puha buktáink lettek, a tésztát gyerekjáték volt kezelni.

A tasakon lévő alaprecept 200 gramm lisztkeveréket ír elő, de nekem már csak 180 gramm maradékom volt, ehhez igyekeztem a többi hozzávalót megfelelően arányosítva kitalálni.

Hozzávalók:

  • 90 gramm tojásfehérje (3 tojást ütöttem fel hozzá),
  • 25 gramm Gal Glicin (vagy más por állagú édesítő egyéni diéta-igény-ízlés alapján),
  • 55 gramm kissé meleg-langyos víz,
  • 60 gramm kókuszolaj,
  • 20 gramm bio citrom frissen kicsavart leve + az alaposan megmosott citrom reszelt héja,
  • 180 gramm Éléskamra Keltes Élmény lisztkeverék,
  • kb. 1-2 dl magozott, levétől lecsöpögtetett meggy szemek, én befőttet használtam, kb. a 7 dl-es üvegből másfél dl-nyi fogyott el.
  • néhány kanálnyi lekvár (én házi cukor- és tartósítószer mentes lekvárt használtam, az állaga kenhető volt).

Elkészítés:

A tojásfehérjét az édesítővel, a langyos vízzel, kókuszolajjal és a citromlével egy habverő segítségével alaposan összekeverjük. Azért célszerű langyos de inkább meleg vizet használni, hogy a kókuszolaj ne dermedjen meg, és így alaposan eloszlanak a hozzávalók. Ezután beleszórjuk a lisztkeveréket és összekeverjük-összegyúrjuk, majd amikor kellően bedagadt, hűtőbe tesszük kb. fél órára.

A hűtőből kivéve 50 grammos adagokat csípünk ki a tésztából, (digitális mérleggel könnyen megy) melyeket kerek kis gömbökké-gombóckákká formálunk.

A gombóckáinkat szilikonos nyújtólapon egyenként 12 cm-es körökké nyújtjuk, a tésztakörök közepébe meggy szemeket pakolunk, majd négy vágást csinálunk a tölteléktől kiindulva fel-le, balra és jobbra. Ezt követően hajtjuk a töltelék köré a tésztadarabokat, mindig a két-két szemköztit összepasszítva. Vékonyan lekvárral meg is kenhetjük a felhajtásra váró "szirmokat". Helyezzük szilikonos muffinformába a rózsáinkat. A rózsák közepébe lekvárt is kanalazhatunk még igény szerint.

Ebből a tésztamennyiségből 9 darab rózsabuktát sikerült kiformázni.

200 Celsius fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd utána még 180 Celsius fokra mérsékelve 20 percig sütöttem. A muffinformából kivéve, rácson hűtöttem ki, ezután a tetejét kókuszűrleménnyel dekoráltam. Nagyon fincsi lett.

TIPP:

más bogyós vagy szezonális darabolt gyümölccsel vagy sűrűbb főzésálló lekvárral is tölthetjük. Szerintem érdemes kipróbálni áfonyával, szilvalekvárral vagy sárgabarackkal, fügével, datolyával is.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/gesztenyes-bejgli-paleolit-eleskamra/
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/gesztenyes-bejgli-paleolit-eleskamra/
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/gesztenyes-bejgli-paleolit-eleskamra/
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/gesztenyes-bejgli-paleolit-eleskamra/