Mézeskalács kekszek - Éléskamra

2017. december 17-én este készítettük Misivel az elnyújtom-kiszaggatom módszerrel tojásmentesen.

A tojásmentesség ellenére a tészta nagyon jó állagú lett, szilikon lapon szilikon nyújtóval könnyen tudtam nyújtani-formázni.

Hozzávalók:

 • 1 tasak Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék,
 • 80 gramm méz,
 • 2 db puha füge (megmértem pont 40 gramm volt),
 • 20 gramm zselatinpor, (200 bloom erősségű),
 • 70 gramm darált sertésháj, ennek hiányában házi állati zsír is jó lehet,
 • 160 ml víz,
 • 90 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa,

Elkészítés:

Vizet forrósítunk. Egy magas falú mixeredénybe mérjük a zselatint, mézet és a darabolt puha aszalványokat. A forró vízből kimérünk 160 ml-t és a kimért dolgokra öntjük, majd kifehéredésig turmixoljuk, végül hozzáadjuk a sütőtököt és a darált sertéshájat is. A habos folyékony masszát a lisztkeverékhez adagoljuk, spatulával alaposan elkeverjük, várunk vele egy picit és kézzel is eldolgozzuk, majd hideg helyre tesszük kb. fél órára. Az idő leteltével szilikon lapon elnyújtjuk, szaggatjuk, tapadásmentes sütőlapra helyezzük a figurákat majd előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb. 20 perc alatt megsütjük, akkor van készen amikor a talpuk elkezd barnásra pirulni.

Töltött mézes puszedli - Éléskamra

Mivel a kiszaggatott mézeskalács kekszeink nagyon jól sikerültek, ez arra motivált, hogy én is készítsek mézespuszedliket is, mint ahogy az elmúlt napokban a csoportban többen is tették. A tészta ugyanaz, töltelékkel gazdagítottam, és csokiba mártottam, kókuszvirágcukorral hintettem.

Hozzávalók:

 • 1 tasak Éléskamra Puha és illatos mézeskalács lisztkeverék,
 • 80 gramm méz,
 • 2 db puha füge (megmértem pont 40 gramm volt),
 • 20 gramm zselatinpor, (200 bloom erősségű),
 • 70 gramm darált sertésháj, ennek hiányában házi állati zsír is jó lehet,
 • 160 ml víz,
 • 90 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa.

Elkészítés:

Vizet forrósítunk. Egy magas falú mixeredénybe mérjük a zselatint, mézet és a darabolt puha aszalványokat. A forró vízből kimérünk 160 ml-t és a kimért dolgokra öntjük, majd kifehéredésig turmixoljuk, végül hozzáadjuk a sütőtököt és a darált sertéshájat is. A habos folyékony masszát a lisztkeverékhez adagoljuk, spatulával alaposan elkeverjük, várunk vele egy picit és kézzel is eldolgozzuk, majd hideg helyre tesszük kb. fél órára. Az idő leteltével kb. diónyi gombóckákat szaggattunk a tésztából és vanília aromás-mézes teába áztatott aszalványokat  (aszalt szilva - aszalt füge) rakunk tölteléknek, majd kézzel megformázzuk, tepsibe pakoljuk. Kb 25 perc alatt sülnek meg. Akkor van készen amikor a talpuk elkezd barnásra pirulni. Olvasztott csokiba mártjuk, kókuszvirágcukorral hintjük.

Mézeskalács sütinyomóval - Éléskamra

2016. advent harmadik vasárnapján készítettük nagy izgalmak közepette Misivel. Jól sikerültek!

Hozzávalók:

Elkészítés:

A kimért narancslét, banánt és az agávé szirupot botmixerrel krémesítjük. A zselatinporból és vízből úgynevezett "zselatintojást" készítünk, azaz langyosan feloldjuk, kissé felverjük (teljesen oldódjon el a vízben a zselatinpor). A lisztkeverékhez hozzáadjuk először a gyümölcsös pépet, majd a kókuszolajat, végül a "zselatintojást", kézzel jól összedolgozzuk, azonnal a sütinyomóba töltjük és sütőpapíros tepsibe nyomogatjuk a kívánt formákat. Sokkal könnyebb szép formákat alkotni, ha a tésztánk puhább, tehát gyorsan kell dolgoznunk, mivel az idő előrehaladtával a tésztánk egyre keményebb lesz, és így már jóval nehezebb szép alakzatokat kinyomni.

Ebből az adagból két nagy gáztepsi lesz tele.

A tetejét sütés előtt zselatinos narancslével kenjük át.

160 Celsius fokos sütőben a két tepsi egyidőben süthető légkeverésen kb. 15 percig, de figyeljük hogy a talpuk se és a tetejük se barnuljon meg erősen. Egy pici barnás színárnyalatot ha kap az jó, de ne süssük túl.

Mutatós és nagyon-nagyon finom illatos mézeskalács kekszeink lesznek.