Ennek a receptnek a megszületéséhez sok víznek kellett lefolyni a Dunán...  Tojással bárki tudhat.... tojás mentesen gluténes gabonával is.... tojásmentesen gluténmentessel gabonával vagy paleós magliszttel is, ha nem okoz gondot az útifű, chia mag, lenmagpehely..... sorolhatnám még hogy mégis milyen kompromisszumokkal lehetséges tojásmentes paleó palacsintát gyártani. Az egyik verzió szerint pl. a Cocomas is segíti összeállítani a palacsinta tésztát... de abban a xantán gumi az ami kerülendő. A házilag otthon készített adalékmentes natúr kókusztej - ami mellesleg nagyon finom és szeretjük is - de tapasztalataim szerint sajnos nem állítja eléggé jól össze a tésztát.

És hát az sem árt nagyon, ha az íze is jó ;-)

Ez a tészta jelenleg a befutó, bár még többször szeretném tesztelni.

 

Tojásmentes és édesítőszer mentes vegán palacsinta - Anyasüti

Hozzávalók:

  • 10 gramm cassava gari,
  • 120 gramm langyos víz,
  • csipet só,
  • 10 gramm folyékony kókuszolaj,
  • 20 gramm Anyasüti Baba palacsinta liszt,
  • 10 gramm gesztenyeliszt,
  • opcionálisan rakhatunk hozzá: őrölt szegfűszeget, kurkuma port, őrölt fahéjat, bourbon vanília kivonatot... stb. stb.

Elkészítés:

A cassava garit a csipet sóval és a 120 gramm vízzel és a folyékony (szükség esetén melegített) kókuszolajjal összekeverjük, kb. 20-30 percig állni hagyjuk. Utána hozzákeverjük a gesztenyelisztet és a baba palacsinta lisztet.

A palacsinta tészta se nem sűrű, se nem vizes állagú, könnyen terül a kókuszolajozott palacsinta sütőben, magas lángon - de nem a legeslegmagasabbon - érdemes sütni. Kb. két-három perc után fordítjuk és fordítás után a másik felének elég már kb. másfél perc is.

Ebből az adagból két darab átlagosan 18 cm-es palacsintát tudunk sütni.

A felső képen látható töltött palacsintába egyszerűen csak darabolt fahéjjal-szegfűszeggel fűszerezett almát pároltam kevés kókuszolajon. Így abszolút édesítőszer mentes a recept.

UPDATE!

Időközben próbálkoztam kicsit módosítani, a gesztenyeliszt ugyan nagyon finommá teszi a tésztát  így semmilyen édesítőszert nem igényel, de kicsit ragacsos puha és nehezebben kezelhető. Fele részben a gesztenye lisztet földimandula lisztre cseréltem.

Tehát a továbbfejlesztett verzió:

  • 120 gramm langyos víz + pici só,
  • 10 gramm folyékony kókuszolaj.
  • 10 gramm cassava gari,
  • 20 gramm Anyasüti baba palacsinta liszt,
  • 5 gramm gesztenyeliszt,
  • 5 gramm földimandula liszt,

Ez a tészta könnyebben kezelhető, nem törik, nem ragad, pont annyira puha amennyire kell ahhoz hogy jól tekerhető -  tölthető legyen és nem is szárad ki gyorsan.

Fázisfotókkal mutatom az elkészítését hogy mindenki láthassa hogyan néz ki, hogy működik, milyen lángon kell sütni és a végeredmény szépen tekerhető nem törik, nem ragad.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu