Paleo bejgli

 
A tavalyi év (2019) már az átmenet volt, igazán ritkán, azaz csak alkalmakkor készítettem édességeket. Ezt a szokásomat a 2020-as év még jobban megerősítette. Tehát csak és kizárólag, születésnapra vagy nagyobb ünnepkörre csináltam valamilyen, az ünnepre legjellemzőbb desszertet, szülinapra tortát, Karácsonyra pedig mi mást is készítsek ha nem bejglit.
 
Hozzávalók a tésztához (2 rúdhoz elegendő):
  • 90 gramm Nature Cookta mandulaliszt, (blansírozott mandulából)
  • 80 gramm sárga lenmagliszt (ez világos színű)
  • 20 gramm Nature Cookta kókuszliszt,
  • 70 gramm maniókaliszt, (nem tápióka keményítő)
  • kb. 2-3 gramm Nature Cookta szódabikarbóna vagy paleo sütőpor,
  • 100 gramm darált sertésháj,
  • 4 darab közepes méretű tojás (feltörve 200 gramm),
  • 70 ml víz.

Töltelék hozzávalók (2 rúdhoz elegendő):

  • 220 gramm szemes mák, vagy darált dió-, darált törökmogyoró,
  • kb. 50 gramm (vagy ízlés szerint) glicin, (aki bírja a cukoralkoholokat készítse azzal, a mi emésztésünk nem bírja),
  • 200 ml almalé (saját befőzésű, hozzáadott cukormentes szűrt),
  • bio citrom leve és reszelt héja ízlés szerinti mennyiségben
  • egy-egy marék áztatott mazsola vagy saját készítésű és darabolt aszalt gyümölcs (pl. aszalt meggy).

Töltelék elkészítés:

Kávédaráló segítségével a szemes mákot zsírjára daráljuk. A diót, mogyorót elektromos reszelővel ledaráljuk. Hozzáadjuk a glicint, a kimért almalével együtt lassú tűzön folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük, bio citrom reszelt héjával ízesítjük, adagolhatunk hozzá beáztatott aszalványokat is.

 
Elkészítés:
A szárazakat kimérjük, összekeverjük. A tojásokat feltörjük, egy csipet sóval és a vízzel villával felverjük. A darált sertéshájat meglangyosítjuk. A folyékonyakat a szárazanyagokhoz adjuk, összevegyítjük, egybegyúrjuk. Hideg helyre tesszük minimum fél órára hogy a lisztneműek alaposan bedagadjanak.
A továbbiakban szilikon lapon dolgozunk. Két egyforma cipót formázunk, - amennyiben szükséges, minimális mennyiségben maniókalisztet, esetleg mandulalisztet használunk alászórásra - egyenként kb. kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk, a mák, vagy mogyoró- diótöltelék felét egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a két oldalát kb. egy-egy cm-es szakaszon behajtjuk, és szorosan bejglinek föltekerjük lentről fölfelé, vagy föntről lefelé ahogyan jobban tetszik. Tapadásmentes tepsibe helyezzük és a tetejét és az oldalait egyenletes szakaszosan vastagabb hústűvel átszúrkáljuk.
A másik cipóval ugyanígy járunk el. Érdemes a tetejüket kikevert tojássárgájával, majd rászáradás után tojásfehérjével is átkenni, így szép fényes és mutatós kérgű bejglijeink lesznek. Persze ez nem kötelező, én sütöttem már kenés nélkül is, így is nagyon jó lesz.
Előmelegített 180 Celsius fokos sütőbe toljuk, középső sínre, alsó-felső sütési beállítással kb. 35-40 percig sütjük. Sütőből kivéve amikor már nem tűzforró rácsra borítjuk és azon hűtjük, hogy minél hamarabb átszellőzzön, ne maradjon túlzottan nedves a belseje.
Finom, különlegesen illatos marcipános jellegű linzeres tésztájú bejglijeink lesznek. Méltó az ünnephez.
kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk, a máktöltelék felét egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a két oldalát kb. egy-egy cm-es szakaszon behajtjuk, és szorosan bejglinek föltekerjük lentről fölfelé, vagy föntről lefelé ahogyan jobban tetszik. Tapadásmentes tepsibe helyezzük és a tetejét egyenletes szakaszosan vastagabb hústűvel átszúrkáljuk.

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/kovaszos-kelt-paleo-bejgli/?_ga=2.261249550.243386045.1609351879-1217529350.1603386408

kb. 25×25 cm-es négyzetté nyújtjuk, a máktöltelék felét egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd a két oldalát kb. egy-egy cm-es szakaszon behajtjuk, és szorosan bejglinek föltekerjük lentről fölfelé, vagy föntről lefelé ahogyan jobban tetszik. Tapadásmentes tepsibe helyezzük és a tetejét egyenletes szakaszosan vastagabb hústűvel átszúrkáljuk.

A félretett másik cipóval ugyanígy járjunk el.



Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/desszertek/kovaszos-kelt-paleo-bejgli/?_ga=2.261249550.243386045.1609351879-1217529350.160338640