Banános linzer
Plantain - banán kombóval készített tojásmentes, gabonamentes, cukormentes linzer kekszek készültek a hétvégén.
Misinek a világos, nekem inkább a sötét kekszek íze és állaga jött be. Egyazon alapból indultam ki, azután a tésztát kétfelé mértem és a sötéthez karobport, a világoshoz manióka lisztet és ízesítőket, fűszereket pakoltam. A világos linzerkék puhábbak, a sötétek pedig keményebbek, szárazabbak, ropogósabbak lettek, pedig egyszerre sültek. Érdemes kipróbálni szerintem mindkettőt.
Hozzávalók az alaphoz:
- egy átlagos méretű sárgás héjű picit barnán pöttyözött érettségű plantain azaz főzőbanán, megmértem: 160 gramm súlyú felpucolva,
- egy érett puha sárgahéjú banán: 110 gramm felpucolva,
- 50 gramm olvasztott kókuszolaj, + egy nagy csipet só,
- 40 gramm malanga liszt,
- 50 gramm földimandula liszt.
A meghámozott darabolt plantaint és banánt, 50 gramm olvasztott kókuszzsír társaságában késes aprítóval finom massza szerű állagúvá aprítjuk, ezután hozzáadjuk a kimért és összekevert liszteket, és alaposan összekeverjük, elvegyítjük. Digitális mérleggel kettémérjük. Az egyik feléhez hozzáadunk 50 gramm édeskés karobport, a másik feléhez pedig 50 gramm manióka lisztet + pár gramm gyömbérport és reszelt bio citromhéjat, vagy citromolajat. Összegyúrjuk és hideg helyen pihentetjük kb. egy órát.
Szilikonos nyújtólapon vékonyra elnyújtjuk és kívánt méretű, formájúakra vágjuk (én műanyag derelyevágóval formáztam ki őket). Lehet sütipecsétezni is. 185 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 20 perc sütést igényelnek a linzerek. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Érdemes villával pár helyen megszúrkálni a linzereket sütés előtt, így biztosan nem púposodnak fel sütés közben.
Hipoallergén mentes keksz
Ez egy végképp mindentől mentes kekszecske, nem csak gluténmentes, nem csak gabonamentes, nem csak paleo, nem csak csonthéjas- és magmentes, hanem mindezek lisztjétől is mentes. Tehát semmilyen bolti-paleobolti-biobolti lisztet sem kellett vásárolni hozzá. Tojásmentes és tejmentes (növényi tej mentes is). Egészséges és illatos, finom, abbahagyhatatlanul finom.
Nincs pontos grammokban milliliterben meghatározott recept, de nincs is rá szükség. Így is elronthatatlan.
Iránymutatásképp leírom miből mennyit használtam:
- 2 db érett azaz kívül barna, de kihámozva még nem puha plantain,
- opcionálisan, de elhagyható : kb. 5-6 dkg bébi sárgarépa,
- pár evőkanál (kb. 2-3) olvasztott kókuszolaj,
- kb. 2 cm-es gyömbérdarab,
- opcionális fűszerek ízlés szerint: pár teáskanál kurkuma fűszer por, egy teáskanál őrölt fahéj fűszer, fél vaníliarúd kikapart magjai,
- egy mokkáskanál himalája só,
- annyi folyadék (víz) hogy turmixolható masszát kapjunk,
- földimandula és kókusztej készítése során visszamaradt és kiszárított, simára darált szűrlemények vegyesen, (ezt nem mértem grammokban, de kb. egy 7 dl-es befőttesüvegnyi mennyiséget igényeltek a nedvesanyagok.
Elkészítés:
A plantaint a sárgarépát a gyömbért magas fordulatszámú késes géppel aprítjuk, ha úgy könnyebben megy akkor adagolhatunk hozzá folyadékot és folyékony állapotú kókuszolajat is. A szárazanyagokat, fűszereket-ízesítőket egy tálban alaposan összekeverjük és a nedves masszához adagoljuk. Kicsit pihentetjük. Akkor jó az állaga ha kanalazható kenhető. Ezután tapadásmentes sütőlapot teszünk egy tepsibe és a masszát vizes kanál hátlapjával vékonyan elkenegetjük rajta (kb. 5 mm vastag legyen, ne több). Ez az adag nekem egy gáztepsihez elég. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük, majd kivesszük és 5×10 cm-es téglalapokra irdaljuk be, a téglalapokat egyenként villával két helyen átszúrjuk, majd visszatéve még kb. 10-15 perc sütést igényel alacsonyabb kb. 180 Celsius fokon. A sütési idő sütőnként eltérő lehet, de ha a szélek kezdenek barnulni, erőteljes sütiillatot érzünk akkor már készen van. A sütés leteltével hagyjuk a tepsiben lassan kihűlni, majd a perforáció mentén könnyen széttördelhetjük. Amikor elzárjuk a sütőt még félig-meddig puhák a kekszek, de hidegre hűlve keményednek. Ezután pakoljuk őket kekszesdobozba.
Plantain - kókusz keksz
Ez egy olyan recept hogy nincsenek pontos dkg adatok, mindent "érzésre" csináltam, hiszen az állag a lényeg, ami nagyban függ a zöldségek-gyümölcsök érettségétől-nedvességétől stb.
Hozzávalók:
- 1 db kívül sárgás enyhén pöttyözött plantain (főzőbanán),
- kb 30-40 dkg-os érett szép sárga "nagydobosi" sütőtök gerezd nyersen,
- 2-3 evőkanál olvasztott kókuszolaj,
- kókusztej készítésből visszamaradt szűrlemény,
- opcionálisan beáztatott aszalványok kb. egy maréknyi,
- bourbon vanília őrlemény egy teáskanálnyi + pici só.
Elkészítés:
A meghámozott darabolt plantaint a nyers darabolt sütőtökkel pár kanál olvasztott kókuszzsír társaságában az opcionális beáztatott aszalványokkal késes aprítóban finomra aprítjuk. A kókusztej készítés során visszamaradt és kiszárított csomómentesre darált kókuszdarával vegyítjük. Annyit adagolunk több részletben a kókusz szűrleményből hozzá, hogy ne legyen se száraz de ne maradjon vizes se. Tapadásmentes sütőlappal ellátott tepsibe kanalazzuk a masszát és kanál hátlapjával egyenletes vékonyra elkenjük.
A sütőt bemeelegítjük 100 Celsius fokra légkeverésre és betesszük "aszalódni". Kb. 15 perc után kivesszük, és műanyag derelyevágóval tetszőleges téglalap vagy négyzet alakzatúakra vágjuk, ekkor mérsékeljük a hőmérsékletet 70-80 Celsiusra és visszatesszük őket aszalódni. Kb. még egy 50 perc vagy 60 perc aszalódás kell neki, de ez attól is függ hogy mennyire vékonyra lapogattuk el a masszánkat. A széleken észrevettem ettől függetlenül hogy jobban sülnek, azokat a szeleteket vegyük ki hamarabb.
Nem fognak keményre-ropogósra "sülni", ha szépen kicsit gusztusosabbra barnulnak akkor már kész is van, meg látszik majd rajtuk hogy már nem nedvesek. Miután a sütőt leállítjuk, támasszuk egy fakanállal ki az ajtaját és így hjukyom őket kihűlni. Miután kihűltek utána szedegetjük ki a tepsiből. Azért van szükség az előzetes "bevagdosásra" hogy szép szabályos formájúak legyenek, ne a már kisült tésztát barbárkodjuk szét.