Plantain-gesztenye mini muffinok
A recept kulcsfontosságú alapanyaga a plantain azaz főzőbanán. Részletesen írtam róla az "Alapanyagok információkkal" menüpontnál.
Nem helyettesíthető gyümölcsbanánnal. Ebben a receptben leginkább tojáshelyettesítő szerepe van.
1. verzió őszi-téli szezonban azaz SÜTŐTÖK társítással:
Hozzávalók:
- 100 gramm Nature Cookta gesztenyeliszt,
- 4 gramm Nature Cookta Étkezési szódabikarbóna,
- 2 gramm Nature Cookta Étkezési citromsav,
- 300 gramm kívül foltos sárgás barnás héjú plantain, azaz főzőbanán, felpucolva ennyi a súlya,
- 150 gramm sütőben sült sütőtök (nekem Nagydobosi) húsa,
- 95 ml zsírosabb paleo tej.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 185 Celsius fokra.
A gesztenyelisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát és citromsavat.
Daraboljuk a héjától megszabadított főzőbanánt, hozzáadjuk a sütőben megsült sütőtök húsát, majd felöntjük paleo tejjel és az egészet krémes habos állagúra turmixoljuk.
Egy tálba borítjuk a krémet, majd apránként felülről szórva hozzáadagoljuk a lisztet, vigyázva hogy ne sérüljön a habos állag óvatosan mindvégig egy nagy lehetőleg szilikonos spatula segítségével dolgozunk. Kiadagoljuk szilikonos formákba, majd alsó-felső sütési beállítással középső sínen 185 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 55 percig úgy, hogy az utolsó 10 percben a formákból kifordítjuk hogy jobban átszellőzzön. Rácson hűtjük!
Előmelegítjük a sütőt 185 Celsius fokra.
A gesztenyelisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát és citromsavat.
Daraboljuk a héjától megszabadított főzőbanánt, hozzáadjuk a sütőben megsült sütőtök húsát, majd felöntjük paleo tejjel és az egészet krémes habos állagúra turmixoljuk.
Egy tálba borítjuk a krémet, majd apránként felülről szórva hozzáadagoljuk a lisztet, vigyázva hogy ne sérüljön a habos állag óvatosan mindvégig egy nagy lehetőleg szilikonos spatula segítségével dolgozunk. Kiadagoljuk szilikonos formákba, majd alsó-felső sütési beállítással középső sínen 185 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 55 percig úgy, hogy az utolsó 10 percben a formákból kifordítjuk hogy jobban átszellőzzön. Rácson hűtjük!
11 darab mini muffint kapunk.
2. azaz egyszerűsített verzió
sütőtök, paleo tej nélkül és kevesebb gesztenyeliszttel készítve, kakaópor hozzáadásával:
Hozzávalók:
- 70 gramm Nature Cookta gesztenyeliszt,
- 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
- 30 gramm Nature Cookta Holland kakaópor,
- 4 gramm Nature Cookta Étkezési szódabikarbóna,
- fél citrom facsart leve,
- 250 gramm kívül foltos sárgás barnás héjú plantain, azaz főzőbanán, felpucolva ennyi a súlya,
- kb. 100 ml víz,
- pár kanál (2-3) folyékony kókuszolaj.
Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, összekeverjük majd csomómentesre szitáljuk. A plantaint a vízzel és citromlével és egy csipet sóval simára turmixoljuk. A szárazakat a nedvessel vegyítjük óvatosan egy nagy spatula segítségével. Szilikonos muffinformákba kanalazzuk, majd 190 Celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Nagyon nagyon nagyon finom!
Egyéb variációk és helyettesítési tippek:
- szódabikarbóna paleo foszfátmentes sütőporral kiváltható,
- citromsav helyett rakhatunk bele aszkorbinsavat vagy kevés bio citrom frissen facsart levét vagy almaecetet is,
- a gesztenyeliszt egy részét (kb. 30-40 gramm erejéig) cserélhetjük kakaóporra vagy karobporra, tápióka keményítőre,
- tetszés és követett diéta tolerancia függvényében aszalványokkal, csokidarabokkal gazdagíthatjuk.