Sacher torta
Hozzávalók:
- 3 tojás, (170 gramm)
- csipet só,
- 20 gramm kókuszliszt,
- 40 gramm kakaópor,
- 10 gramm zöldbanánliszt, helyettesíthető ugyanennyi nyílgyökérliszttel vagy tápióka keményítővel,
- 5 gramm szódabikarbóna, vagy foszfátmentes borkő sütőpor,
- egy nagyobb érett banán (felpucolva 110 gramm volt) pürésítve, alaposan szétnyomkodva,
- kb. 20 gramm méz vagy egy kanál kókuszvirágcukor,
- tölteléknek: kb. 170-180 gramm kajszibarack vagy más krémesen kenhető állagú lekvár,
Tetejére:
kókuszolaj + kakaópor + méz vagy szirupos édesítő gőz felett felolvasztva összesen kb. 80 gramm.
Elkészítés:
A szárazanyagokat: kókuszliszt, kakaópor, szódabikarbóna, és zöldbanán liszt kimérjük, és elvegyítjük. A három tojást kettéválasszuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a választott édesítéssel elektromos készülékkel habosra verjük, ezután hozzáadjuk a pürésített banánt és a szárazanyagokat. Elkeverjük, majd apródonként nagy óvatos mozdulatokkal spatulával hozzáadagoljuk a keményre felvert tojáshabot is, úgy hogy a levegős állaga ne sérüljön. Szilikonos 18 vagy 20 cm-es kerek formában 185 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácson hűtjük.
Kicsit púposra sül a piskóta, kihűtést követően éles késsel ezt a púpját egyenesre levágjuk, összetépkedjük, átmorzsoljuk és a kajszibarack lekvárba keverjük. A kettévágott piskótát ezzel a piskótás lekvárral töltjük. Én kívülre a torta tetejére is vékonyan kentem a kimaradó lekvárból.
Bevonjuk vízgőz felett olvasztott kakaópor, méz és kókuszolaj egyvelegével majd hideg helyre tesszük. Tetszőlegesen dekoráljuk.