Sacher torta

Édesanyám 70. születésnapjára készített egyszerű, gyors és rendkívül finom torta. Nem igényel semmilyen különleges összetevőt sem és hamar elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 3 tojás, (170 gramm)
  • csipet só,
  • 20 gramm kókuszliszt,
  • 40 gramm kakaópor,
  • 10 gramm zöldbanánliszt, helyettesíthető ugyanennyi nyílgyökérliszttel vagy tápióka keményítővel,
  • 5 gramm szódabikarbóna, vagy foszfátmentes borkő sütőpor,
  • egy nagyobb érett banán (felpucolva 110 gramm volt) pürésítve, alaposan szétnyomkodva,
  • kb. 20 gramm méz vagy egy kanál kókuszvirágcukor,
  • tölteléknek: kb. 170-180 gramm kajszibarack vagy más krémesen kenhető állagú lekvár,

Tetejére:

kókuszolaj + kakaópor + méz vagy szirupos édesítő gőz felett felolvasztva összesen kb. 80 gramm.

Elkészítés:

A szárazanyagokat: kókuszliszt, kakaópor, szódabikarbóna, és zöldbanán liszt kimérjük, és elvegyítjük. A három tojást kettéválasszuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját a választott édesítéssel elektromos készülékkel habosra verjük, ezután hozzáadjuk a pürésített banánt és a szárazanyagokat. Elkeverjük, majd apródonként nagy óvatos mozdulatokkal spatulával hozzáadagoljuk a keményre felvert tojáshabot is, úgy hogy a levegős állaga ne sérüljön. Szilikonos 18 vagy 20 cm-es kerek formában 185 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Rácson hűtjük.

Kicsit púposra sül a piskóta, kihűtést követően éles késsel ezt a púpját egyenesre levágjuk, összetépkedjük, átmorzsoljuk és a kajszibarack lekvárba keverjük. A kettévágott piskótát ezzel a piskótás lekvárral töltjük. Én kívülre a torta tetejére is vékonyan kentem a kimaradó lekvárból.

Bevonjuk vízgőz felett olvasztott kakaópor, méz és kókuszolaj egyvelegével majd hideg helyre tesszük. Tetszőlegesen dekoráljuk.