Sütőtökös szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 50 gramm tápióka keményítő,
  • 50 gramm nyílgyökér liszt,
  • 200 gramm cassava gari,
  • 10 gramm bambuszrost liszt,
  • 40 gramm kókuszliszt,
  • 40 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 66 dkg sütőtök,
  • pici só,
  • 4 dl főzővíz.
  • 1 evőkanál kókuszzsír a tök főzővizébe és valamennyi a panírozáshoz (ezt nem mértem).
  • földimandula liszt a panírozáshoz, ezt sem mértem, amennyit felvesznek a gombócok, és több részletben paníroztam.

Elkészítés:

66 dkg nyers feldarabolt sütőtököt 4 dl icipicit sózott vízben puhára főztem, majd az egészet krémesre turmixoltam még forrón egy evőkanál kókuszzsírral.

Az előzetesen egy tálba mért és jól összekevert szárazanyagokra öntöttem még melegen, majd két cipót formáztam belőlük, amelyeket egyenként elnyújtottam szilikonos gyúrólapon. Ha szükséges akkor bambuszrostliszttel vagy tápióka liszttel lehet a ragadósságán enyhíteni, nekem kicsit kellett. Nagyobb tenyérnyi négyzetekre vágtam műanyag derelyevágóval, a közepükbe egy felvágott szilvát tettem amibe ízlés szerint lehet rakni fahéjas xilitet vagy ki mit szeret én bourbon vaníliával is kipróbáltam.

Forró, de nem lobogó vízbe tettem hetesével pakolva, ha feljönnek a víz tetejére onnan még egy - max két percig kell főzni és gyorsan szűrőkanál segítségével alaposan lecsepegtetve kiszedegetni, az előzetesen kevés zsiradékon megpirított földimandula lisztre pakolgatva, nem kell megijedni ha puhák-képlékenyek a gombócok, mert a vízből kiszedve jól lecsurgatva a paníron visszakeményednek. A paníron finoman rázogatva kell megforgatni, hogy ne szakadjon ki a gombóc. Ez egy nagyon óriás adag, rengeteg (50 db biztosan) gombócom lett belőle a gyerekem nagy örömére.