Szilvatöltelékes mákos gombóc

A közelmúltban készítettem allergénektől mentesen azaz tojás-, tej-, glutén-, burgonyamentes, gabonamentes, de mégis extra finom mellékíz nélküli főtt gombóckákat. Mivel mákimádó családból származom, kifőzést követően jó vastagon darált mákba hempergettem. Aprómagvakra-magvakra, diófélékre diétázók nyugodtan beburkolhatják kedvük és ízlésük szerint másba is pl. földimandula panírba, zabpehely őrleménybe vagy amibe csak szeretnék.
 
Hozzávalók a tésztához:
  • 900 gramm sütőben megsült alma pürésítve,
  • 200 gramm cassava gari,
  • 25 gramm kókuszliszt,
  • 50 gramm manióka liszt, (nem tápióka keményítő)
  • 20 gramm bambuszrost,
  • 100 gramm tápióka keményítő
  • csipet só,
  • + formázáshoz kb. 30-40 gramm bambuszrost + tápióka keményítő (bekeverve).
 
Töltelék:
  • magozott fagyasztott szilva szemek,
  • őrölt fahéj,
  • kókuszvirágcukor vagy egyéni ízlés és követett diéta szerinti édesítőszer.
 
Kívülre:
darált mák, vagy mákliszt, egyéni ízlés és követett diéta szerinti édesítőszer.
 
Elkészítés:
Kb. másfél kg nyers súlyú almából indulunk ki. Az almákat megmossuk, hibás részeket és a magházát kivágjuk, majd tepsibe pakoljuk, kb. fél óra alatt puhára sütjük. Turmixgéppel pürésítjük, kimérjük a 900 grammot. A szárazanyagokat kimérjük, összekeverjük, majd az almapürével vegyítjük, tésztává gyúrjuk. Hideg helyen pihentetjük kb. egy órát, de ez lehet egy éjszaka is. A fagyasztott szilva szemeket felhasználás előtt kb. 10-15 perccel a fagyasztóból kivesszük.
A tésztából akkora gombóckákat szaggatunk, hogy ellapítva kényelmesen be tudjuk burkolni a fahéjas cukorral töltött szilvaszemeket és gombóccá tudjuk formázni. Aláliszezésre tápióka keményítővel kevert bambuszrostot használjunk. Enyhén sózott forró vízben lassan gyöngyöztetve főzzük ki, kb. 4-5 perc alatt. A főzővízből egyenként szedjük ki lyukacsos merítőkanállal (én erre a célra a leveshabozó kanalat szoktam használni), majd pár percig tányéron hagyjuk szikkadni. Ezután hempergessük meg darált mákban, igény szerint édesítsük kívül is. Mindenevő nem diétázó emberek szerint is tökéletes, mellékízmentes, hagyományos ízvilágú! Ez egy jó nagy családi adag, sok-sok gombóckával (kb. 50 db), pár napig biztosan kitart.