Töltött linzerkorongok

Egy kis story-val kezdem, így, aki csak a receptre kíváncsi, ugorja át nyugodtan a következő bekezdést.

Az utóbbi fél évben kialakult hétvégi rutinhoz nálunk hozzátartozik a friss csontos húsleves főzés, valamilyen édes vagy sós rágcsa sütés, és ilyenkor az egy hétre elegendő növényi tejekről is gondoskodom. Mostanság a kókusztej vagy kókusz-földimandula vegyes páros készülgetett el zsinórban többször is, mivel tapasztalataim szerint ezek állnak a leghosszabb ideig el a hűtőben megsavanyodás nélkül. A szűrleményeket ebbe-abba mindig elhasználtam rövid időn belül. Főként reggeliző kásákba vagy müzli-be vagy nudli-gombóc panírjában végezte a heti kókusz szűrlemény. De észrevehetően kevesebb kásafélét igényelt az utóbbi hónapokban nagyfiam, jóval kevesebb müzli fogyott.... sőőőt az elmúlt hetekben ezeket már egyáltalán nem is kérte, többre értékelte a hús-szalonna-kolbász-sonka kombót. Így jó néhány tárolóedénykében összegyűlt ez a kiszárított kókusz szűrlemény és várta a sorsát. El kellett gondolkoznom, hogy mi legyen belőle. Mivel édesburgonyánk is akadt még a spájzunkban ami sürgős felhasználást követelt, ezért összepárosítottam a két alapvető összetevőt, némi állagjavító és ízesítő hozzáadásával. Így születtek meg ezek a sokmindentől mentes puha, ízletes, egészséges linzerkorongok.

Hozzávalók a linzertésztához:

  • 70 gramm kókusz szűrlemény - kókusztejkészítés során visszamaradt kókuszhús, kinyomkodva, tepsibe borítva, kiszárítva, kiszárítást követően pedig kávédaráló segítségével csomómentesítve-finomítva. Annak aki bolti növényi tejeket használ, és nincs kókusz szűrleménye, annak javaslom hogy zsírtalanított finomszemcsés kókuszlisztet használjon ugyanekkora mennyiségben,
  • 30 gramm tápióka keményítő,
  • 20 gramm malanga liszt,
  • kb. 5 gramm bambuszrost liszt, (ez kihagyható, de akkor emelni kell a keményítős lisztfélék - malanga, tápióka - mennyiségét,
  • 5-10 gramm útifűmaghéj liszt, (ha többet rakunk belőle akkor könnyebb kezelhetőségre számíthatunk, ha kevesebbet, akkor türelmesebben kell majd a tésztával bánnunk, mert morzsalékosabb-szétesősebb lesz, én inkább kevesebbet raktam bele).
  • 2-3 gramm glutén és foszfátmentes paleo sütőpor, - kihagyható
  • 2-3 gramm citromsav, - ha az előző sorban írt sütőport kihagytuk, akkor erre sem lesz szükségünk
  • 70 gramm kókuszolaj,
  • 350 gramm puhára főtt édesburgonya,
  • 10 gramm méz vagy más szirupos édesítő + 1-2 kávéskanál szárított reszelt citrusféle esetleg más diétával kompatibilis illatos ízletes porított fűszer amit szeretünk-tolerálunk, ezek is opcionálisak, azaz kihagyhatóak de érdemes beletenni mert finomabbá teszik a tésztát.

Töltelék hozzávalói:

  • 30 gramm kókuszolaj,
  • 10 gramm kakaóvaj (a kakaóvaj helyett is használhatunk kókuszolajat, de tudni kell, hogy a kókuszolaj nagyjából 22 Celsius fok felett már igencsak olvad, ezért társítok a kókuszolajhoz kakaóvajat, hogy ne legyen olvadós-ragacsos ha kézbevesszük),
  • 10 gramm méz vagy más szirupos édesítő,
  • kb. 10-15 gramm édes karobpor + gesztenye liszt keveréke, egy-egy evőkanálnyi a mennyiség, nem mértem pontosan, nincs nagy jelentősége.

Elkészítés menete:

Az édesburgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, a főzőviztől leszűrjük, (a főzővizet félretesszük, lehet hogy szükségünk lesz rá) pontosan kimérjük, majd még melegen krémesre turmixoljuk a kókuszolajjal és mézzel. A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük, majd a langyosra hűtött édesburgonyás masszával amennyire csak tudjuk homogénre összedolgozzuk. Az így kapott tésztát kb. fél órát hűvös helyen pihentetjük.

A továbbiakban szilikonos nyújtólapon dolgozunk. Mivel a tésztánk tojásmentes és minimális állagjavítót (útifűből sincs sok benne) tartalmaz, ezért kissé morzsalékosabb, nehezebben kezelhető, türelmesebb hozzáállást igényel. Mindazonáltal azt javaslom, hogyha az így kimért hozzávalók alapján kemény-formázhatatlan a tészta, akkor adagoljunk óvatosan kiskanalanként hozzá az édesburgonya főzővizéből, de ha túl lágynak érezzük, akkor nyugodtan szintén kiskanalanként tegyünk hozzá tápióka keményítőt vagy malanga lisztet, ha van kéznél akkor manióka liszt is tökéletesen jó választás. Kisebb  (kb. 5-10 dkg-nyi azaz elnyújtva két-három tenyérnyi) adagokat veszünk a tésztából, ellapogatjuk-nyújtogatjuk kb. 3-4 mm-es vastagságúra - opcionálisan sütipecsétezzük - korongokat szaggatunk, tapadásmentes sütőlapra helyezzük. Ha sütipecsétezzük a szebb megjelenés érdekében, akkor a sütinyomó pecsétet tápióka keményítőbe nyomjuk bele, hogy a tészta ne ragadjon rá és szépen kiadja a mintát. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc sütést igényel, de mindig figyeljük, mert a sütési idő sütőnként eltérő lehet. Ebből az adagból két tepsire való korongok lesznek, ebből adódóan légkeveréssel sütjük, félidőben a két tepsit megcseréljük. A korongok akkor vannak készen, mikor a talpuk is elkezd barnulni. A tepsi szélére kerülő korongocskák hamarabb megsülhetnek, ezért azokat érdemes hamarabb kiszedegetni, míg a középen lévők még igényelhetnek több sütési időt. Sütést követően a tepsiben hagyjuk békében kihűlni a linzerkéket.

A töltelék folyékony alapanyagait kimérjük egy szélesedő szájú vagy füles üvegtálkába és vízgőz felett lassan egybeolvasszuk. Félretesszük hogy hűvösebb legyen. A karobport valamint a gesztenye lisztet szűrőn keresztül csomómentesítjük és a vízgőzről levett folyékonyakkal gyors kevergetés mellett krémesre keverjük, vigyázzunk hogy ne váljon ketté a massza, ezért ne tűzforró állapotban vegyítsük, ez extra fontos, mert sajnos hajlamos a megsülésre a szárazanyag.

A korongokat leszámoljuk, elfelezzük, nekem kb. 50 darab lett, így 25 darabot ebbe a karobos gesztenyés masszába mártogatunk, tálcára helyezzük, hideg helyre tesszük dermedni. A maradék töltelék anyagot a tálkában hagyva szintén hűvösre rakjuk. Amikor a korongokon megdermedt a karobos kence, a kimaradt masszát egyenletesen elosztva kenőkéssel rákenegetjük a korongokra és összetapasztjuk a natúran maradt világos korongokkal úgy, hogy a világos kerüljön felülre. Az elkészült linzereket bedobozoljuk, és hideg helyre eldugjuk, mert másnap vagy harmadnap a legfinomabb!

A sütipecsétet a szigetmonostori Piros Lábos Fesztiválon vásároltam, és ahogy a mellékelt képeken is látható, tojásmentes paleo receptekhez is szépen kiadja a mintát.

 https://www.facebook.com/sutipecset/