Sütés nélküli gyümölcsös AIP torta születésnapra

26 cm-es kapcsos tortaformában.

Hozzávalók az alaphoz:

  • 100 gramm cassava gari,
  • 50 gramm kókuszreszelék,
  • 500 ml víz,
  • egy marék aszalt füge (datolya is jó) felaprítva,
  • 30 gramm karobpor.

A két zselatinos réteghez:

Gyümölcsös réteg:

  • 100 ml sűrű kókusztejszín,
  • 250 gramm nyári krémes-édes gyümölcs (én gömbölyű szilvát használtam, de ugyanígy elkészíthető sárgabarackból vagy puha érett őszibarackból vagy puha érett édes körtéből),
  • 40 gramm zselatin kb. 50-100 ml vízben áztatva,
  • 2-3 maréknyi magozott meggy (vagy cseresznye, esetleg áfonya-málna-szeder.... bármi bogyós gyümölccsel elkészíthető).

Fehér réteg:

  • 250 gramm tisztított-hámozott cukkini enyhén párolva,
  • 100 ml sűrű kókusztejszín,
  • két evőkanál szárított stevia levelek 1-2 dl teafőzete édesítésnek,
  • 30 gramm zselatin a teafőzetben feloldva,
  • pót édesítésnek méz vagy diéta szerinti szirupos édesítő.

Tetejére:

karobpor, kurkumapor, őrölt fahéj szórás.

Elkészítés:

A kapcsos tortaformába átlátszó folpackot simítunk.

A kókuszreszeléket és a cassava garit, karobport, aprított aszalványokat összekeverjük, majd fél liter vízzel olyan sűrűre főzzük hogy már ne lehessen kevergetni se. A tűzről levéve kihűtjük majd a torta forma aljába lapogatjuk vizezett hanál hátlapjával.

Ezután néhány maréknyi magozott meggyet az alapon egyenletesen elosztunk.

Beáztatunk 40 gramm zselatint langyos vízzel + külön a 30 gramm zselatint is a szükséges mennyiségű stevia teafőzetes langyos vízzel, majd félretesszük őket.

A 250 gramm cukkinit picit megpárolunk majd simára turmixolunk, majd ezt is félretesszük, ezután  250 gramm édes érett gyümölcsöt is turmixgépben simára mixelünk, félretesszük.

200 ml előzőleg jól behűtött kókusztejszínt botmixerrel habnak (amennyire csak lehetséges) felverünk majd elfelezzük.

A gyümölcsmixhez hozzákeverjük először a fele felvert kókusztejszínt, majd a 40 grammos vízben áztatott zselatint és az alapra öntjük, és fagyasztószekrénybe tesszük dermedni.

Dermedési idő alatt a cukkinipéphez keverjük a kókusztejszín másik felét, és a beáztatott zselatint, utóigazítjuk még az édességét, és amikor már stabilnak mutatkozzik a fagyasztószekrénybe tett gyümölcsös réteg, a tetejére öntjük, majd visszatesszük kb. 5-6 órára dermedni. Ezután kivesszük kicsit felengedni, a kapcsos peremtől megszabadítjuk, késsel körbevágjuk hogy a folpack gyűrődései ne rontsák a torta összképét, torta tányérra helyezzük, és papírsablonok segítségével majd karob-fahéj-kurkuma porokkal szórjuk dekorációnak.

Nem csak jól néz ki a torta, hanem egészséges és finom is.