Zsiráf - leopárd mintás kalács

Ezzel a recepttel indultam 2018-ban az ÉLÉSKAMRA ÉV SZAKÁCSA VERSENYEN. 
 
 
A receptötletet a youtube - on fedeztem fel. Megnéztem pár külföldi videót ezekkel a kulcsszavakkal keresve:
 
Giraffe pattern bread
 
Leopard print milk loaf
 
Giraffe patches loaf stb. stb.
 
Ezek mind hagyományos módon készültek gluténos finomlisztből és élesztővel, de engem ez sem tántorított el tőle hogy nekiessek a megvalósításnak, hisz az Éléskamra Keltes Élmény univerzális lisztkeveréke ugrott be elsőként, ami alkalmasnak ígérkezett ehhez a projekthez.
 
A világos tészta barnásra színezését pedig ezekkel képzeltem el: kókuszvirágcukor, kakaópor, karobpor, gesztenyeliszt.
 
Előkészítettem tehát a lisztkeveréket, a "barnító" adalékokat, tojásokat és nekiestem:
 
Elsőkörben a legsötétebb középső barna tésztát gyúrtam össze, majd a két világosat egyben, amit utólag összegyúrva feleztem el.
 
Barna tészta hozzávalók:
  • 180 gramm Éléskamra Keltes Élmény univerzális lisztkeverék,
  • 30 gramm gesztenyeliszt,
  • 30 gramm kókuszvirágcukor,
  • 10 gramm kakaópor (karobporral is helyettesíthető),
  • 3 tojás (150 gramm - nak mértem),
  • 25 ml folyékony kókuszolaj,
  • 20 ml citromlé,
  • 120 ml víz.
 
Világos tészta hozzávalók:
 
A tészták elkészítése:
 
Magas falú botmixer pohárba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a kókuszolajat, vizet és citromlét, majd homogénné turmixoljuk. A kimért és összekevert szárazanyagokra öntjük, összekeverjük, majd kézzel alaposan átgyúrjuk, hideg helyre tesszük pihenni.
 
A világos tésztát elfelezzük, amelyik világos marad ahhoz hozzáadunk 10 ml mézet, 10 gramm Keltes Élmény lisztkeveréket kb. 10-15 ml vizet, amelyiket világosbarnára szeretnénk, ahhoz pedig hozzáadunk 30 gramm gesztenyelisztet és 10 gramm kókuszvirágcukrot és kb. 5-10 ml vizet.
 
A kalács összeállítása:
 
Szilikon lapon - szükség esetén - minimális alá-fölé lisztezéssel dolgozunk. A barna tésztát nyolc részre osztjuk, kb. 15 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. A világosbarna tésztát szintén nyolc részre osztjuk, mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk és a barna rudakat beburkoljuk vele, ugyanezt csináljuk a sárga tésztával is.
Vékonyan kikenünk zsiradékkal egy sütőtálat és négy rudat alulra, négy rudat második szintre rápakolunk, kezünkkel kalácsformává igazítjuk egybe. Minél több helyen hústűvel átszúrkáljuk a kalácsot, hogy könnyebben át tudjon sütés közben szellőzni.
200 Celsius fokra előmelegített sütőben sütjük középső sínen alsó-felső sütési beállítással kb. 25-30 percig, majd a hőmérsékletet mérsékeljük 180 Celsius fokra és még kb. 30 percig sütjük tovább. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy mennyire sült át. Ha úgy érezzük, a teteje megégne, akkor sütőpapírral vagy alufóliával takarjuk le a felső kérget a sütési idő utolsó idejében hogy ne szenesedjen meg.
 
Sütőből kivéve rácson hűtjük ki.
 
Fontos figyelmeztetés, hogy csak teljesen kihűlt állapotban olvasszunk rá csokoládét és csak hidegen szeleteljük, langyosan ne vágjuk meg!
 
Én a tetejére cukormentes étcsokoládét olvasztottam kevés kókuszolajjal és mézzel gőz felett. Kókuszforgáccsal dekoráltam.
 
 
A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt megtalálható: Éléskamra Finoman reform termékcsalád