Édes lapkaszelet-müzlilap

A knäckebrot receptek alapul vételével készült édes magos verzióban.

Az összetevőket ízlés és egyéni diéta szerint lehet variálni, én most ezekkel az alapanyagokkal és arányokkal dolgoztam:

  • 30 gramm chia mag,
  • 25 gramm szezámmag,
  • 5 gramm lenmag,
  • 60 gramm lenmag őrlemény vagy lenmag kávédarálón megőrölve,
  • 40 gramm garantáltan gluténmentes zabpehely, ez helyettesíthető ugyanennyi hajdinapehellyel, vagy paleo magpehellyel,
  • 160 gramm durvára tört dió (én papírzacskóba teszem és húsklopfolóval ütögetem, így alakul ki a durvára tört állapot, de mozsárban is törhetjük),
  • 30 gramm vagy ízlés szerint akár több vagy kevesebb kókuszvirágcukor,
  • 20-40 gramm aszalvány aprítva (én aprítottam datolyát, fügét, goji bogyót, mazsolát),
  • 500 gramm gyümölcspüré (pl. sütőben sült, vagy párolt alma turmixolva, banán aprítva/szétnyomkodva vagy vegyesen),
  • fűszerek-ízesítők (pl. reszelt citrom- narancshéj, fahéj- szegfűszeg őrlemény) ízlés szerint, pici só.

A szárazakat kimérjük, alaposan elkeverjük. A gyümölcspürével vegyítjük, hideg helyen pihentetjük kb. egy-két órát.
Tapadásmentes lapot teszünk a sütőtepsibe (kenőecsettel ezt is érdemes azért vékonyan átkenegetni zsiradékkal). Ragacsos, de kenhető masszánkat (ha igényli, icipici vizet még tölthetünk hozzá csak azért, hogy könnyebben kenhető legyen) a tepsibe kanalazzuk, és vizes kanál hátoldalával benne egyenletes vastagságúra kenjük. Ez a massza mennyiség egy nagy négyzet alakút gáztepsi adagot jelent. Előmelegített 180 Celsius fokos (alsó-felső) sütőbe tesszük. A sütőből kb. 10 perc sütés után kivesszük hogy beirdaljuk azaz kialakítsuk a négyzetrácsot. Készre sütve ugyanis képtelenség szép egyenesre vágni. Ezután visszatesszük, mérsékelve a hőmérsékletet 150-160 Celsiusra és még kb. 30-35 percig sütjük. A négyzetlapokat érdemes óvatosan átforgatni, amikor már engedi a sütési készültsége, azaz amikor már nem ragad hozzá az alsó sütőlaphoz. Amikor kivesszük, még picit puhák, de utána néhány percen belül ropogós kemények lesznek a lapocskák. Kihűtjük és szalvétával bélelt dobozokba pakoljuk. Egy-két napig még ropogósak maradnak.

Önmagában is finom, snack, de többnyire lekvárral vagy házi nutellával kenegetve szokta kisfiam falatozni.