Köles körözött

Hozzávalók:

  • 1 csésze hántolt köles, (egy csésze nálam 2 dl)
  • 3 csésze víz,
  • 1-2 kapszula tejsavbaktérium kultúra: olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus
  • 1 csipet Nature Cookta Parajdi Étkezési só,
  • 1 evőkanál hidegen sajtolt olaj (Lenmagolaj, olivaolaj, szőlőmagolaj stb.),
  • 1-2 teáskanál Nature Cookta Himalája só,
  • ízlés szerint őrölt kömény, bors, őrölt pirospaprika fűszer, apróra vágott snidling, zöldhagyma vagy lila hagyma.

Elkészítés:

Egy csésze hántolt kölest folyó víz alatt leöblítettem, majd 3 csészényi vízben pici parajdi sóval együtt megfőztem. Hagytam kb. 40 Celsius fokosra kihűlni majd hozzákevertem 1-2 kapszulás tejsavbaktérium kultúrát, üvegekbe kanalaztam és 24 órát egyenletes meleg helyen tartottam (kb 42 Celsius fokon), ez lehet joghurtkészítő gép vagy sütő vagy aszaló vagy radiátor stb. Ha ilyen nincs, célszerű átmenetileg "inkubátor"-t készíteni azaz egy hűtőtáskát vagy dobozt párnákkal, szivacsokkal, rongyokkal kibélelni és melegvizes palackokat elhelyezni benne. A palackokban a vizet időnként cseréljük hogy mindig meleg maradjon a készülő massza.

24 óra elteltével a kölesünk "megsavanyodik" ezután már csak ízesíteni-fűszerezni kell, apróra vágott hagymával (snidling, lila hagyma, zöldhagyma stb), hímalája sóval, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, cukor mentes mustárral, ki hogy szereti. Zsiradékot is feltétlenül tegyünk hozzá, én Nature Cookta hidegen sajtolt lenmag olajat használtam. Rendkívül ízletes, igazi túróélmény, és élőflórás!

Vegán ropogós lapkakenyérre kentük, himalája sóval ízesített retekkel és újhagymával.

Fontos:

  1. Savanyítás előtt csak egy csipetnyi sót használjunk, és inkább válasszuk a parajdi sót.
  2. Az egy napos érlelés alatt lazán legyenek az üvegeken rajta a csavaros tetők, hogy a keletkező gázok tudjanak távozni, de semmi más oda nem való baktérium véletlenül se kerüljön bele, ez idő alatt az üvegeket ne nyitogassuk, ne rázogassuk, egyáltalán ne piszkáljuk. Az egy nap leteltével a megsavanyodott kölest hűtsük be, majd hidegen fűszerezzük, így könnyebb beállítani az ízeket, mint langyosan-melegen. Ízesítés után fogyasztásig tároljuk hűtőszekrényben.