QUINOA - KÓKUSZ JOGHURT
glutén-, állati tejmentes, recept
Hozzávalók:
- 1 db 150 ml-es natúr hideg-nyalat élőflórás kókuszjoghurt, "starter" kultúrának,
- 5-6 dl quinoa tej, kb. 4 dkg Nature Cookta quinoa felhasználásával készítve,
- 10 gramm zselatin,
- sterilizált csavaros tetejű üveg(ek),
- joghurtkészítő gép, vagy ennek hiányában dunsztolásra alkalmas párnákkal-paplannal-rongyokkal kibélelt melegen tartható "inkubátor".
Elkészítés:
Quinoa tejet készítünk 4 dkg quinoával, 5 dl vízzel és csipet parajdi sóval. Körülbelül 600 gramm lesz a végeredmény. Még melegen feloldjuk benne a zselatint, langyosra hűtjük, majd egy üveg 150 ml-es natúr élőflórás kókuszjoghurtttal homogénre kikeverjük.
Csavaros tetejű kisüvegekbe töltjük, majd egy egész napra a joghurtkészítő gépben (ennek hiányában házilag készített "inkubátorban") savanyítjuk, közben egy-két alkalommal alaposan összerázzuk, vagy sterilizált kanállal átkeverjük. Egy nap leteltével újra összekeverjük, majd hűtőbe pakoljuk. Pár óra elteltével érdemes megnézni hogy összeállt-e. Egészséges, élőflórás savanykás semleges joghurtot kapunk. Akár gyümölcsökkel vagy lekvárral édességnek, akár nyers salátákhoz pl. citromlével fűszerekkel kikeverve is felhasználhatjuk.
INKUBÁTOR KÉSZÍTÉS : Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk, melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet tegyünk bele.