Savanyított kínai kel-répa-gyömbér-karalábé

Hozzávalók:

  • kínai kel fehér száras része aprítva,
  • karalábé-sárgarépa aprítva,
  • gyömbér reszelve,
  • tengeri só,
  • opcionálisan Emóció 7.84

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, aprítjuk,reszeljük, besózzuk adalékmentes (nem jódozott) tengeri vagy kősóval és jó alaposan átmasszírozzuk, félretesszük kb. negyed-fél órára hogy levet engedjen. Ezután kisterilizált üvegbe nyomkodjuk, jó alaposan betömörítjük, nagyobb zöldségdarabokkal leszorítjuk hogy ne legyenek a léből kilógó zöldségdarabok. Ha tartunk otthon, akkor egy evőkanálnyi Emóció 7.84-t tegyünk a sós lébe (ha nincs, azért az nem baj). Ezután csavarjuk rá a tetejét. Ha tele van az üvegünk, akkor tegyünk alá tálcát-tányért mert az erjedés következtében a napok alatt kiforrhat belőle a fermentlé. Helyezzük sötét egyenletes hőmérsékletű helyre (szekrénypolc nagyjából 18-22 Celsius fok az ideális) hogy beinduljanak az érési folyamatok. Ne felejdkezzünk el róla, naponta ellenőrizzük, nyomkodjuk újra és újra le (preferáltan tiszta műanyag vagy fakanállal), hogy az időközben keletkező levegőbuborékok kikerüljenek belőle, mert ez nagyon fontos, így lesz a legoptimálisabb a savanyúság erjedése.

Nagyjából másfél hét alatt készül el, de tiszta kanálkával egy hét után már kóstolgathatjuk a levét, ha már jónak érezzük, ehetjük, húsos-zsíros ételek mellé savanyúság köretként. Ezután hűtőszekrényben tároljuk jól rácsavarva az üveg tetejét, hogy ne erjedjen túl erőssé, és ne "szagosítsa" be a hűtőszekrényünket.

A pingvines kép a kezdet, így nézett ki mikor frissen beraktam érni a zöldségeket, a következő két kép már a kész ferment, látszik is hogy az érés következtében a zöldségeink tömörödtek, összeestek és így mennyiségileg is kevesebbnek mutatkozik.