Savanyított kínai kel

Két módszert ismertetek:

1. Besózásos módszer,

2. Felöntőleves módszer.

Hasonlóan mint a reteknél, itt is alkalmazhatjuk mindkét módszert kedvünk szerint, attól függően hogy több levet vagy kevesebbet szeretnénk. Ha csak a levét fogyasztjuk az étkezések előtt vagy közben, már az is rettentően egészséges, kedvezően támogatja az emésztésünket.

Egy jó nagy fej kínai kelt vásároljunk, egy részéből (a zöld gyengébb élénkebb levelekből) frankfurti levest célszerű készíteni. Savanyításra a belső fehérebb levélnyeles részek amelyek keményebbek az alkalmasabbak. Vágjuk le a torzsa részét, szedjük szét levelekre, késsel csíkozzuk kb. 2-3 cm-esekre. 

A besózásos módszer szerint, az aprított kínai kelt kerámia vagy üvegtálba tesszük, alaposan beszórjuk parajdi, tengeri vagy kősóval (ne használjunk himalája vagy jódozott sót) összekeverjük és félretesszük kis időre hogy levet engedjen. A fermentálásra kiszemelt agyag vagy kerámia vagy üvegedénybe nyomkodjuk jó szorosan ( a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a csavaros tetejű forró vízben kifőzött befőttes üveg ), opcionálisan üvegenként egy-két teáskanál Emóció 7.84-et adunk hozzá (nem kötelező, enélkül is működik). Lenyomkodjuk úgy hogy ne legyenek a léből kilógó részek, kaphatóak leszorító lapkák, vagy házilag is kitalálhatunk erre megoldásokat, tisztára sikált kődarab, üvegdarab, faág stb. Napfénytől védett sötét egyenletes hőmérsékletű helyre (ideális 18-22 Celsius fok közötti, de ettől több nem túl előnyös) rakjuk. A csavaros tetőt rászorítjuk. Tálkát-tálcát teszünk alá, hogy az erjedés következtében beinduló ferment lé ne folyjon ki a szekrénypolcra. Egy-két naponta sziszegtessük a csavaros tetőt, hogy a fermentáció során keletkező légbuborékok kikerüljenek, nyomkodjuk tiszta eszközzel át időnként. Néhány nap alatt elkészül, kóstolgassuk a lét. Ha már kellemes fincsinek érezzük, akkor tegyük hűtőszekrénybe, hogy ne érjen túl erős ízűre. Nagyon egészséges! Érdemes a következő fermentáláshoz a léből megmenteni pár evőkanálnyit és eltenni "starter-kultúrának".

 

A felöntőleves módszer szerint, az aprított kínai kelt a fermentálásra kiszemelt üveg-kerámia-agyag edénybe pakoljuk. Elkészítjük a 2 %-os sóoldatot, 1 liter szűrt vagy forrásvizet 20 gramm tengeri, parajdi vagy kősóval együtt felforraljuk, majd visszahűtjük. A darabolt és edénybe pakolt kínai kelre öntjük úgy, hogy teljesen elfedje. Feltétlenül szorítsuk le a zöldség darabokat erre alkalmas leszorító lapokkal. Akár az üveg válla alá beszorított nagyobbra hagyott kínai kel levelek is megfelelőek erre, vagy káposzta torzsa vagy sárgarépa hosszú szeletekre vágva. Zárjuk le csavaros tetővel és pakoljuk napfénytől védett egyenletes meleg helyre, de ne felejdkezzünk meg arról se hogy az üveg alá tálkát kell rakni, így a beinduló fermentlé nem tud a szekrényre kifolyni. Pár naponta sziszegtessük hogy a légbuborékok kikerüljenek az üvegből, kísérjük figyelemmel hogy ne legyenek a léből kilógó zöldségdarabok, és tiszta eszközzel nyomkodjuk mindig a lé alá őket. Pár nap alatt elkészül, kóstolgassuk a lét. Ha már finomnak érezzük, tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig. A fermentlét - ami így sokkal több mint a besózásos módszer esetében - érdemes felhasználni következő zöldségsavanyításhoz starter kultúrának.