Ecetes céklasaláta
Nem valódi fermentálás, mert a céklát nem tejsavas erjesztéssel savanyítjuk, de témájában idepasszoló egészséges savanyúság, ezért ide soroltam be.
Nincs pontos recept, mert ehhez nem is kell, csak a folyamatot írom le és néhány képpel mutatom:
Tehát megy a kuktába a megtisztított kb. egyforma méretűre darabolt cékla, pár babérlevél, egy teáskanálnyi köménymag kb. egy evőkanál só és annyi víz hogy ellepje. Kuktában forrástól számítva 15-20 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután gusztusos méretűekre szeleteljük és csavaros tetejű befőttes üvegekbe töltjük. A cékla főzővizét leszűrjük, ha szükségesnek ítéljuk édesítjük (ki mivel szeretné, én mostanában glicinnel édesítek) és biológiai érlelésű ecettel savanyítjuk, a sósságát utánaigazítjuk. Az így elkészített finom főzővizet a darabolt, és üvegekbe pakolt céklaszeletekre öntjük. Fogyasztásig hűtőszekrényben tartjuk. Nagyon finom sültek mellé.