Az Édesburgonya-bio receptverseny desszertek kategóriájába neveztem a receptet, szerintem igazán jól sikerült.

Datolyaszilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 750 gramm főtt-hámozott pépesre tört batáta, pici só a főző vízbe,
  • 150 gramm cassava gari,
  • 50 gramm kókuszliszt,
  • 50 gramm tápióka keményítő,
  • + formázáshoz kevés, maximum 50 gramm tápióka keményítő,
  • kb. 50 gramm kókuszolaj.
  • Töltelék:
  • 2 nagyobb datolyaszilva aprítva + őrölt fahéj
  • kívülre: darált mák, földimandula panír.

Elkészítés:
A szárazanyagokat kimérjük, alaposan összekeverjük, ehhez hozzágyúrjuk az előzetesen megfőzött és letört édesburgonyát valamint a folyékony állapotú kókuszolajat. Pár órát – vagy akár fél napot is – pihentetjük.
Formázzuk, betöltjük, picit sózott forró vízben néhány perc alatt kifőzzük, zsírozott (kókuszzsír) tapadásmentes serpenyőben a kifőzött gombócokat átforgatjuk, majd bepanírozzuk. Jó ízűen elfogyasztjuk!