Édes-savanyú húsfalatkák
Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető egytálétel is lehet, nem muszáj mellé köretet külön készíteni, de amint a képeken is látszik, petrezselymes rizzsel tálaltam.
Nincs kőbe vésett recept, lehet variálgatni annak alapján kinek mi fér bele a diétájába és mit szeret, én többször elkészítettem már és mindig kicsit másképpen, szezontól is függ mi kerül bele.
Hozzávalók:
- kb. 30-40-50 dkg csont nélküli szárnyas vagy nyúl hús, csíkokra vágva,
- néhány evőkanál zsiradék a serpenyőbe,
- kb. két evőkanál édesburgonya keményítő/liszt,
- fűszerek, ízesítők: fokhagymás fűszersó, kurkuma por, gyömbér por, szárított zellerzöld, oregano, bazsalikom, snidling, medvehagyma frissen aprítva (ha szezonja van),
- kb. két evőkanál coconut aminos,
- egy fél citrom frissen facsart leve, lehet almaecet is vagy más balzsamos ecet,
- kb 2-3-4 dl cukormentes paradicsomszósz vagy sűrített paradicsom, illetve ennek megfelelő mennyiségű ketchup (vagy házi eltevésű pizzaszósz, vagy házi ketchup),
- kb. két evőkanál szirupos édesítő (én vagy juhar vagy agávé szirupot használok, aki nem érzékeny rá, annak mézet javaslok), vagy stevia édesítő,
- csíkokra vágott sárgarépa,
- egy nem túl kicsi méretű cukkini,
- egy fél üveg bambuszrügy.
- friss ananász kockák ízlés szerint.
Elkészítés:
A csíkokra vágott húsfalatokat besózom-befűszerezem, majd pár órára vagy egy éjjelre hűtőbe teszem. Onnan kivéve édesburgonya liszttel / keményítővel beszórom és annyi vizet teszek hozzá hogy ragacsos legyen és összekeverem hogy a húsfalatokat mindenhol bevonja a lisztes massza.
Egy tálba beleöntöm a paradicsomszószt (ha sűrített paradicsomot vagy tömény ketchupot használunk akkor azt vizezni kell hogy a két-három dl folyadék mennyiség meglegyen), az édesítőt, a coconut aminos-t, citromlét, összekeverem, ha szükséges még ízesítem.
Zsírt forrósítok egy tapadásmentes serpenyőben, átsütöm a húsfalatokat, az aprított sárgarépát, majd az aprított cukkinit és lecsepegtetett bambuszrügy darabokat, ananászkockákat a hús mellé pakolom, együtt sütöm tovább, végül nyakon öntöm a paradicsomos szósszal és fedő alatt kb. 10-15 percig egyberogyogtatom, ha kell, pótolom vízzel-paradicsomlével és utóigazítom az ízvilágot.