Fasírt - Anyasüti

Nagyon szeretjük a fasírtot, gyorsan elkészíthető és univerzális étel, ebédre is vacsorára is vagy akár elvivősre dobozba is pakolható, változatos köretekkel fogyaszthatjuk.... Igen ám, de családunkban - most egy időre legalábbis - muszáj tartanunk a tojásmentességet, gyermekemnek a tojássárgája mehet ugyan, de természetesen egy dolgozni járó háziasszonynak sokkal praktikusabb ha olyan ételt készíthet amit családilag mindenki egyformán megehet és nem kell külön venni egy adagot stb.

A fasírtkészítés most egy ideig éppen ezért elmaradt, nem tudtam a darált húst - aprított hagymát mivel "összeragasztani". Tettem ugyan pár kísérletet hogy tojás nélkül formázom és sütöm meg, de a gusztusos kis fasírtpuffancsaim sütés közben rengeteg zsiradékot szívtak magukba és sajnos szét is estek.

Nem vagyok az a könnyen feladó típus, ezért heteken keresztül pörgött azon az agyam mivel tudnám megoldani.

Szerencsére megérkezett a megoldás:

Hozzávalók:

  • kb. 200 gramm darált hús,
  • kb. 50 gramm hagymafélék aprítva,
  • fűszerek ízlés és diéta szerint, én ezeket használom: parajdi vagy himalája só, nigella mag őrlemény, pici őrölt kömény,
  • zöld fűszerek ízlés szerint (oregánó, bazsalikom),
  • 20 gramm Anyasüti baba palacsinta lisztkeverék.

Az elkészítés nagyon egyszerű, a felsoroltakat késes aprítóba rakjuk, és egyneművé mixeljük. Ezután nedves kézzel golyókat formázunk, serpenyőben zsiradékot hevítünk és a golyókat belelapítgatjuk. Nagyon könnyen formázhatóak, nem repedeznek szét és gyönyörű formás puffancsaink lesznek. Hogy ne szívjanak túl sok zsiradékot magukba, ezért érdemes nagyobb hőfokon sütni, és ha már piros az egyik felük, óvatosan forgassuk át őket. Szép színük is lesz.

Ráadásul az ízük is mennyei. Praktikus vacsorára mert kb. fél óra alatt elkészül, amíg kisütjük, az idő alatt a zöldségeket is megtisztíthatjuk és összevághatjuk, tálalhatjuk mellé. A maradékot pedig a másnapi tízórais dobozba is berakhatjuk a gyereknek. Így két legyet üthetünk egy csapásra.:-)

Hétvégén kipróbáltam tepsiben szilikon muffinformákban is sütni, és úgy is fantasztikus. :-)

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: www.paleonagykereskedes.hu