Garis gnocchi
Hozzávalók:
- 400 gramm vegyes gyökér zöldség : zellergumó, sárgarépa, fehérrépa, paszternák stb, ami éppen van, és szeretjük,
- 3 dl víz (főzővíz) ízlés szerint sózva, fűszerezve,
- 2 evőkanál zsír,
- 200 gramm cassava gari,
- 100 gramm tápióka keményítő,
- 20 gramm útifűmaghéj liszt,
- 2 evőkanál kókuszliszt,
- 100 gramm bambuszrost liszt.
Elkészítés:
A szárazakat egy tálba mérjük, majd alaposan összekeverjük. A zöldségeket puhára főzzük, sózzuk, fűszerezzük majd még melegen simára turmixoljuk a zsiradékkal. A szárazakat vegyítjük a főzött krémes masszával és egybedolgozzuk, pihenni tesszük hideg helyre. Szilikonos lapon kis gombóckákat gyúrunk majd kétoldalról villával csíkozzuk.
Forró, de nem lobogó sós vízben főzzük ki, amikor már feljönnek a tetejére, akkor már lehet is szűrőkanállal kihalászgatni őket a vízből. Én kevés zsiradékot hevítettem különböző fűszerekkel és abba forgattam kifőzés után. Csináltam rozmaringosat, oregánósat és petrezselymeset is.
TIPP:
1. Ha teszünk hozzá 1-2 tojást akkor arányosan csökkentsük le a zöldség főzővíz mennyiséget. Egy tojás kb. 50-60 gramm, és így kevesebb tápióka keményítő kell bele, kb. 7-8 dkg is elég lesz.
2. Ha az állati zsiradékot növényi olajra cseréljük pl. olivaolaj vagy kókuszolaj, akkor vegánok.
3. Kifőzve fagyasztható, főzés előtt ne fagyasszuk, mert úgy nem olyan jó.
Én szaftos-pörköltes ételek mellé szoktam köretként adni.