Kapros húsragu zabdara galuskával
Hozzávalók a húsraguhoz:
- kb. 400-500 gramm szaftosabb zsírosabb sertés vagy marha hús (pl. tarja) csíkokra vagy kisebb kockákra vágva,
- opcionálisan kb. 100-200 gramm füstölt szalonna vagy bacon szalonna kockákra vágva,
- egy közepes méretű cukkini (kb. 300 gramm),
- egy nagy csokor zöld kapor,
- kb. 5 dl zabpehely tej (vagy egyéb más semleges, édesítetlen növényi tej),
- kb. 1-2 evőkanál kókuszolaj,
- kb. 1-2 evőkanál manióka liszt,
- ízesítők: só, kurkuma por, egy fél citrom csavart leve, opcionálisan inaktív mentes élesztő pehely.
Elkészítés:
A húskockákat/csíkokat/szalonnát hevített kókuszolajon pár perc alatt átforgatjuk-kérgesítjük. Egy másik nagyobb edényben a kimért növényi tejet egy evőkanál kókuszolajjal, kicsi sóval főzni kezdjük, majd az átpirított húsokat és szalonnát belehelyezzük, fedő alatt alacsony lángon szépen lassan tovább főzzük-puhítjuk.
A visszamaradt zsiradékon a manióka lisztet egy fakanállal kevergetve átpirítjuk. A cukkinit hámozzuk-daraboljuk, kevés víz hozzáadásával turmixoljuk, majd a lepirított manióka lisztes zsiradékot is hozzápürésítjük. Ha a húsok megpuhultak, a cukkinis maniókalisztes turmixot hozzákeverjük, egybefőzzük, igény szerint ízesítjük a finomra metélt kaporral, sóval, kurkuma porral, citromlével és élesztő pehellyel.
Hozzávalók a zabdara galuskához:
- 1 nagyobb tojás (kb. 60 gramm),
- 100-110 ml víz,
- só,
- 80 gramm gluténmentes zabpehely,
- 10 gramm arany lenmag,
- 25 gramm tápióka keményítő.
Elkészítés:
A kimért zabpelyhet valamint az aranysárga lenmagot egy daráló segítségével megőröljük.
A tojást a só hozzáadásával villával felverjük, hozzáöntjük a vizet. A kimért szárazanyagokat egybekeverjük, hozzáadjuk a tojásos nedvesanyagot, majd egynemű masszává dolgozzuk. Félretesszük kb. 1 órát pihenni, hogy a rostos lisztneműek alaposan megszívják magukat. Vizet forralunk, sót és kb egy teáskanálnyi kókuszolajat teszünk bele, felforrás után mérsékeljük a lángot nagyon alacsonyra, majd egy vizezett kanál segítségével galuskákat szaggatunk a vízbe, fontos, hogy amíg szaggatjuk a galuskákat, csak alig-alig mozogjon a víz. Pár percig, újraforrásig főzzük, majd tésztaszűrővel kiszedjük a galuskákat, ezután néhány másodpercre hideg vizes csap alá helyezzük, így öblítjük át. Ezután egy tálba borítjuk és kevés olajjal locsoljuk, így nem tapadnak össze.
A kapros húsragut a zabdara galuskákkal tálaljuk.