Lasagne
Ez egy nagyon tartalmas-komplett-mennyei tepsis étel. Nem bonyolult, de összetett, ugyanakkor megéri a fáradságot. Aki még nem próbálta ki, ne húzza-halassza, mert utólag megbánhatja. Fiam egyik kedvenc étele lett.
A receptben megjelölök jó pár helyettesítési alternatívát is. Ha a tojás vagy paradicsom vagy más összetevő esetleg nem fér be az éppen követett diétába akkor se kelljen lemondani a lasagne élményről.
Hozzávalók a tésztához:
- 200 gramm pürésített puhára főtt édesburgonya,
- 20 gramm zsiradék,
- 30-40 gramm tojás (S-es méretű),
- 50 gramm cassava gari,
- 50 gramm manióka liszt,
- 40 gramm tápióka keményítő,
- 10 gramm bambuszrostliszt,
- kb. 1 púpos teáskanál útifűmaghéj liszt,
- az elnyújtáshoz plusz néhány kanál bambuszrostliszt.
helyettesítési ötletek:
TOJÁS helyett készíthetünk ugyanekkora mennyiségben zselatintojást: 1 púpos evőkanál zselatin + 1 evőkanál langyos víz + 2 evőkanál forró víz habosítva (meg kell mérni hogy grammokban ez mennyi, ki lehet egészíteni meleg vízzel + kb. 10 gramm erejéig zsiradékkal ha nincs meg a 40 gramm, de egybe kell alaposan dolgozni). Arányosan tehetünk picit több útifűmaghéj lisztet és folyadékot + zsiradékot is, ha nem szeretnénk zselatintojás készítéssel külön foglalkozni, de úgy tapasztalatom szerint nehezebb jó állagú tésztát készíteni.
Elkészítés:
A szárazanyagokat (cassava gari, manióka liszt, tápióka keményítő, bambuszrostliszt, útifűmaghéj liszt) egy tálba mérjük, majd összekeverjük. A tojást az olvadt zsiradékkal + a puhára tört édesburgonyával együtt botmixerrel krémessé dolgozzuk. A nedvesanyagot a szárazakkal vegyítjük, kanállal elkeverjük, várunk picit, majd amikor már duzzadtabb lesz, kézzel egybegyúrjuk, hűtőbe tesszük minimum fél órára, de akár egy napra is betehetjük.
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
- 2-3 evőkanál zsiradék,
- 3-4 evőkanál manióka liszt,
- 3-4 dl quinoa tej vagy más növényi tej,
- 1-2 teáskanál kurkuma por,
- 3 púpos teáskanál (de lehet több is nyugodtan-bátran ízlés szerint pakolva) inaktív mentes élesztőpehely (Now Foods Nutritional Yeast Flakes),
- só, fokhagymás só, vagy néhány gerezd fokhagyma szétnyomkodva.
Csak kb-re adtam meg a mennyiségeket, mert ízlés dolga is hogy mennyire szeretnénk szaftosra lágyabbra a lasagne-t. Ha kisebb mennyiségű besamelt készítünk, akkor nem lesz annyira puha-lágy-szaftos, ez esetben érdemes szerintem majd hússal kompenzálni. Mi szeretjük ha sok besamel gazdagítja a lasagne-t.
Elkészítés: Egy lábasban zsiradékot olvasztunk, beszórjuk a manióka lisztet, folyamatosan kevergetve kicsit barnásabbra pirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel és lassú tűzön pudingsűrűségűre főzzük, ügyeljünk rá hogy sima legyen, ne maradjanak benne lisztcsomók. Sózzuk, teszünk hozzá kurkuma port, majd legvégül belekanalazzuk az élesztőpelyhet is. A masszának kenhető-kanalazhatónak kell maradnia, ne legyen annyira sűrű hogy megáll benne a kanál, de nem jó ha folyós. Ha kész, tegyük félre kihűlni. Ha nem diétázunk tojásra akkor itt ezen a ponton gazdagíthatjuk egy-két kikevert tojássárgájával, de ez elhagyható.
Húsos töltelék:
- egy kisebb fej vöröshagyma,
- darált hús kb. 60-70 dkg, (bármilyen jó, szerintem a legfinomabb zsírosabb marhából),
- néhány dl sűrű paradicsomlé vagy paradicsom sűrítmény, vagy "nomato" szósz,
- bolognaihoz használt fűszerek (bazsalikom, oregánó, zeller zöld, őrölt bors, rozmaring stb.) + só.
Elkészítés: Egy lábasban az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük, majd a darált húst lepirítjuk, felöntjük sűrű paradicsomlével, fűszerezzük, sózzuk, fokhagymázzuk.
Helyettesítési ötlet:
Paradicsom kikerülése esetén nomato szószt készítünk: cékla-répa-vöröshagyma-zellergumó-fokhagyma gerezdek és bolognaihoz használt fűszerek: zellerzöld, bazsalikom, oregánó, őrölt bors, rozmaring segítségével. Az aprított gumókat kevés vízben puhára főzzük, botturmixxal pépesítjük és gazdagon befűszerezzük.
Összeállítás:
Egy tűzálló tepsit kenőecsettel vékonyan kizsírozunk. A hűtőszekrényből elővesszük a tésztát, 6 egyforma méretű gombóckára osszuk. Ebből kettőt az alaphoz egyforma négyzetté nyújtunk bambuszrostlisztes alálisztezéssel, és a tepsi aljába igazítjuk úgy hogy a két négyzet végül kiadjon egy téglalapot, és a tepsi alját teljesen befedje. A tésztára rákenjük kb. a darált húsos ragu felét, ezután a besamel mártás felét is. Újabb két tésztagombóckát veszünk ki a hűtőből, majd nyújtunk négyzetté, és a besamel mártásos rétegre igazítjuk, erre jön rá a húsos ragu maradéka (egy pár kanálnyit érdemes meghagyni a tészta legtetejére) és a besamel mártás másik fele (ebből is hagyjunk egy keveset meg hogy a legtetejét is meg tudjuk kenni). A maradék két tésztagombóckát is kivesszük a hűtőszekrényből, elnyújtjuk és befedjük vele a húsos besameles réteget majd a félretett húsos ragut és besamelt a rakottas ételünk tetejére kenjük egyenletesen. Forró sütőben egybesütjük kb. 30-40 percig, ekkor kivesszük és beszórjuk a tetejét inaktív mentes élesztőpehellyel és visszatesszük pár percre hogy szépen rápiruljon.
Langyosra hűtve fogyasztjuk. Abbahagyhatatlan!