Nomato pizza

Ez egy úgynevezett autoimmun eliminációt követő "visszavezetős" étel.

1. Bár AIP alapanyagok felhasználásával készült, de finomított "lisztállagú" dolgok kerültek bele. - a szigorú autoimmun paleo protokollban valójában nincsenek feldolgozott lisztek.

2. Köztudott, hogy a paradicsom (tomato) a "csucsorfélék"-hez tartozik.... tehát hiába valódi alapanyag, valódi étel, ezért nem fér bele az AIP-ba, későbbi visszavezetős. De ez sem jelenthet akadályt abban, ha pizzaszószt akarunk készíteni. Nagyon hiányzott már a paradicsomos étel, így született meg külföldi gasztrobloggerek ihletése nyomán a "NOMATO pizza".

A NOMATO mártáshoz ezeket a zöldségeket főztem meg: cékla-sárgarépa-zellergumó-fehérrépa-fokhagyma, fűszerezés: oregano, bazsalikom, kömény és borsikafű. A mártás színe eredendően kissé céklásabb árnyalatot vett, de az íze nagyon "paradicsom"-szerűre sikeredett. Ebből ehhez az adag pizzához kb. 300-400 grammnyira lesz szükség, de nem méricskéltem precízen.

Természetesen, annak aki nem érzékeny a csucsorfélékre, paradicsomra, illetve már visszavezette a paradicsomot, készítheti fűszerezett és besűrített paradicsomszósszal is a feltétet.

A pizza tésztájának alkotói - természetesen tojásmentesen:

Hozzávalók:

  • 400 gramm tisztított, kockázott és puhára főtt cukkini,
  • 40 gramm kókuszolaj,
  • 100 gramm manióka liszt,
  • 90 gramm cassava gari,
  • 10 gramm bambuszrost liszt (elhagyható, ekkor tegyük 10 grammal több cassava garit),
  • 30 gramm tápióka keményítő,
  • 1 teáskanál Paleolit Éléskamra borkő sütőpor,
  • kb. 10 gramm citromlé,
  • parajdi só, kurkuma por és szárított zöldfűszerek ízlés szerint.

Elkészítés:

A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A 400 gramm főtt cukkinit a folyékony kókuszolajjal még melegen egybeturmixoljuk. A szárazanyagokhoz adjuk a kókuszolajos cukkinipépet, majd az egészet fakanállal alaposan egybekeverjük, pihentetjük.

A NOMATO szószt összekeverjük kb. 200 gramm darált szárnyas hússal (én késes aprítóba tettem a sovány húst) és elfelezgetjük a zöld olivabogyókat, házi füstölt szalonnát aprítunk.

A félretett tésztát tapadásmentes sütőlappal ellátott gáztepsibe borítjuk, kezünkkel egyenletesen vékonyra ellapítgatjuk, villával több helyen megszúrkáljuk. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 15 percig elősütjük, majd kivesszük, ekkor rákenjük a sűrű mártást és a felezett olivabogyókat. Visszatesszük még kb. 10-15 percig pirulni magas hőmérsékleten.

Az eredmény meglepően paradicsomos-sajtos ízélmény, és kellemes-ropogós szélű pizza.