Rántott szűzérmék párolt lilakáposztával

Hozzávalók:

Husihoz:

  • kb. 50-60 dkg vaddisznó szűzérme,
  • páclébe fűszerek: gyömbér, zellerzöld, babérlevél, tárkony, kurkuma, pici kömény, nigella mag (feketekömény) őrlemény, só.
  • kisütéshez sertészsír,
  • hamis panírozáshoz: cassava gari kávédarálón finomabbra őrölve.

Párolt káposzta körethez:

  • fél fej lilakáposzta,
  • fél fej fehér fejes káposzta,
  • sertészsír,
  • fűszerek: nigella mag őrlemény, só, őrölt kömény,
  • fél alma reszelve,
  • egy citrom csavart leve.

Elkészítés:

A páclevet elkészítjük: kb. fél liter vízbe belefőzzük a kívánt fűszereket és sót, majd kihűtjük. A husit vékonyra szeleteljük. Nekem kb. egy tenyérnyi méretű szeleteim lettek, ha ettől nagyobb, akkor vágjuk kisebbre őket, ha szükséges kloffoljuk is kicsit ki. A szeleteket ezután a páclébe rakjuk, úgy hogy teljesen ellepje a pácvíz, majd egy-két napra (minimum egy éjszakára) a hűtőben pihentetjük.

A pácléből kivéve csurgassuk - csöpögtessük le róluk a felesleges nedvességet, mindkét felét egyenként sózzuk meg, majd forgassuk be őket kávédarálón finomabb szemcsésre őrölt cassava gariba, ezután forró sertészsírban süssük őket gyorsan át, a felesleges zsiradékot szalvétával itassuk le.

A köret: gyaluljuk le a káposztákat és sózzuk be, majd olvasztott sertészsíron fedő alatt pároljuk puhára, közben fűszerezzük, amikor már majdnem elég puha akkor reszeljünk bele fél almát és csavarjunk rá egy citromot, korrigáljuk az ízesítést.