Resztelt máj
Hozzávalók:
- 25 dkg csirke vagy nyúl máj,
- 1-2 evőkanál házi zsír (kacsa, liba elsősorban),
- ízlés szerint só,
- kevés hagyma, én snidlinggel szoktam, esetleg póréhagymával,
- fűszerek: majoránna, fokhagyma por, nigella mag őrlemény.
- 2 nagyobbra nőtt hámozott, kockázott uborka, alternatíva: főzőtök, cukkini,
- aki szeretné sűrűbbre a szaftját annak 1-2 teáskanál tápióka keményítő, de aki bírja a hagymát, az több hagymával készítse, és annak lesz elég szaftja.
Elkészítés:
A májat átöblítjük, lehártyázzuk és kívánt méretűre vágjuk, majd a forrósított zsiradékra rakjuk, lepírítjuk, felöntjük kevés vízzel, beízesítjük (majoránna, nigella mag őrlemény, fokhagyma por), majd kb. 8-10 percig fedő alatt nagyon lassú tűzön puhítjuk. Ezalatt az uborkákat meghámozzuk és felkockázzuk. Rátesszük a májra, és az egészet összerotyogtatjuk. Hogy sűrűbb legyen a szaftja egy-két teáskanál tápióka keményítővel dúsíthatjuk. Ha a hagyma a barátod és nem okoz emésztési kínokat, akkor zsiradékon kockázott dinsztelt hagyma is sűrű szaftot csinál. A májat a végén kell sózni, én is mindíg így teszek.