Sprotni panírban

Hozzávalók:

  • fél kg fagyasztott sprotni, (LIDL-ben kapható 1 kg-os kiszerelésben a fagyasztópultban),
  • néhány kanálnyi tápióka keményítő,
  • 2-3 teáskanál jó minőségű nagy tisztaságú zselatin + kb. 100 gramm víz, óvatosan lassan egy lábasban felmelegíteni a vizet és beleoldani a zselatint, majd szobahőmérsékletre visszahűteni,
  • egy mélytányérnyi (leveses tányér) cassava gari, (érdemes kávédarálón kicsit átdarálni)
  • kókuszolaj a tepsi kikenéséhez,
  • ízlés szerint adalékmentes só.

Elkészítés:

A sprotnit kiolvasztjuk, átöblítjük és megtörölgetjük. Egy tányérba néhány kanálnyi tápióka keményítőt kanalazunk és összekeverjük sóval. A másik tányérba kb. 100 gramm meleg vízben két-három teáskanál zselatint oldunk fel, a harmadik tányérba cassava garit kanalazunk.

A hagyományos módszerrel panírozunk. A tápióka keményítős rétegnél szerintem fontos hogy csak vékonyan kerüljön rá, a felesleget söpörgessük le az ujjainkkal. A zselatinba csak rövid ideig tegyük bele, mert a tápióka keményítő beleoldódik és az nem célunk. Mielőtt a gariba tesszük alaposan csepegtessük le. A garit célszerű kávédarálón finomabb szemcséssé őrölni.

Tepsibe szilikonos lapot rakjunk be (biztos jó a tapadásmentes sütőpapír is), azt locsoljuk meg olvasztott kókuszzsírral, szépen egyenletesen ecsettel kenegessük el és a panírozott halakat fektessük bele. Kb. 30 percig sütjük 200 Celsius fokon. Nem forgatjuk, nem locsoljuk meg plusz zsiradékkal.

A panír frissen nagyon finom és ropogós, másnapra már nem ropog de ugyanúgy finom. Hagyományos módszerrel serpenyőben zsírt forrósítva is kisüthetjük, pár perc után óvatosan fordítsuk meg a halakat.