Tojásmentes házi tészta

FIGYELEM! Ez nem az a bizonyos szárított tészta.
 
Egy kis bevezető következik, így aki csak a receptre kíváncsi, nyugodtan ugorjon egy bekezdést.
A főtt tésztafélék szeretete egész pici gyermekkoromból ered. Imádtam a nudlit, gombócot, a zsemlegombócot, a nokedli-galuska dolgokat, a levesben a grízgaluskát, a derelyét, és minden ilyesmi házilag készített főzős tésztaételt. Mindig is falun éltem (ez alól kivételt képez az a néhány év, amíg kollégistaként Bp-en töltöttem jó pár évet) így baromfiakat tartottunk, ebből adódóan anyukám a tojásokból elég gyakran készített házi tésztákat. Ezek az igazi tészták, ezekbe lehet úgymond harapni, egészen más állagúak és főként utánozhatatlan ízélményt jelentenek, szemben a bolti száraztésztákból készült ételekkel. Eléggé el voltam tehát tészta szempontjából kényeztetve, voltaképpen csak akkor realizálódott számomra hogy mi különbség van a házi tészta és bolti között, mikor a kollégiumi menzán a mákostésztát eszegettem.... Eleinte nem értettem az miért olyan, amilyen. A lényeg: az a verzió annyira nem is ízlett. Telt-múlt az idő, időközben életmódot váltottam, és ami másoknak a "kenyérmizéria", számomra az a "tésztamizéria" lett. Tudom, sok embernek az életmódváltás kapcsán az ugrik be elsőként hogy hogyan lesz a megengedett alapanyagokból kenyere, míg nekem egyfolytában azon pörgött az agyam, hogyan, milyen módon tudom a főtt tészta élményét visszakapni. Szorgosan kísérletezgettem a különböző alapanyagokkal-arányokkal tojáspótlókkal, lisztkeverékekkel. Van is pár gombóc-nudli-gnocchi-lasagne receptem jelenleg is a weboldalamon, ami méltón tükrözi hogy ezek a tésztás dolgok az én gyengéim. A kísérletezgetést amint látszik, folytatom, mert bár mindegyik itteni receptem jó és működik és szeretjük, próbálok minél gyorsabb-egyszerűbb-finomabb és gusztusosabb világosabb színű tésztát alkotni.
 
Ez a legutóbbi alkotásom ráadásul a legszigorúbb AIP (autoimmun paleo protokoll) alapján megengedett alapanyagokból készül. Recepttel és képekkel mutatom hogyan:
Hozzávalók:
  • 40 gramm cassava gari,
  • 40 gramm manióka liszt, (NEM a tápióka keményítő, azaz ne helyettesítsük)
  • 10 gramm bambuszrost liszt,
  • 10 gramm tápióka keményítő,
  • 3-4-5 gramm só (ízlés alapján, illetve attól függően hogy sós köretet vagy inkább édes tésztát szeretnénk).
  • 210 gramm nagyon kevés vízben puhára főtt és leszűrt (a főzővíz nem kell) keményebb tökből püré (pl. patisszonból vagy hagyományos, de érett tök).
Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A tököt (patisszont) hámozás, magozás és darabolás után kevés sós vízben puhára főzzük, a főzővíztől leszűrjük, a tésztához szükséges adagot kimérjük, még langyosan-melegen villával vagy akármilyen tőrő - zúzó - nyomó eszközzel, de akár kézzel is pépesítjük. Ezután a péphez hozzáadagoljuk apránként a liszteket, közben kézzel folyamatosan gyúrjuk, végül a tálunkban egy homogén tésztagombóckát kapunk, Ezt hűtőbe tesszük kb. egy órára. Onnan kivéve szilikon lapon kívánt méretű és alakú (nudli, gombóc, gnocchi, galuska) tésztadarabokat formázunk belőle, és forró sós vízben néhány perc alatt kifőzzük, akkor van kész hamarosan, amikor a víz tetejére feljön. Tésztaszűrővel leszűrjük, gyorsan hideg víz alá tesszük, lecsöpögtetjük, majd egy tálba borítjuk és zsiradékkal átkevergetjük. Jó állagú, finom és univerzális.
 
 
 
További tipp - felhasználás:
 
  • Ha már teszteltük, sikerült és ízlett, érdemesebb nagyobb adagban begyúrni a tésztagombócot, és frissen mindig csak annyit kiformázni, kifőzni belőle amennyit éppen az ebédhez vagy vacsihoz elfogyasztunk. A maradék tésztagombócka ugyanis üvegtálkában lefedve vagy csavaros üvegben lezárva pár napig hűtőszekrényben szépen megvárhatja a későbbi feldolgozást, kifőzést. Kb. három napig semmi állagromlást nem tapasztaltam. Tovább nem javaslom tartogatni, ugyanis elindulhat a fermentálódás útján.... ha ezt tapasztaljuk, - mármint a savanykás szagot -  nem kell pánikolni, nem kell kidobni a maradék tésztát, mert sűtőpapírra téve, ujjnyi vastagságúra elnyújtva és  sütőben megsütve, kovászolt pizzatésztát kaphatunk.
  • Alkalmas lasagne tésztarétegek elkészítéséhez is, ez esetben nem kell kifőzni előre a tésztát: én így készítem: zsírozott tepsibe terítgetek a tésztából nyújtott négyzet alakú darabkákat, erre jön a szószos szaftos fűszeres husi, majd a besamel és újra a tészta darabkák, majd husi és besamel, végül újra tészta, vékonyan szósz és besamel. Így kerülhet a sütőbe!
  • Cassava gari (IJEBU GARI vagy WHITE GARI esetleg YELLOW GARI elnevezéssel) és manióka liszt (CASSAVA FLOUR elnevezéssel), Budapesten a József körúton lévő Kohinoor bazárban folyamatosan kapható. 1 kg-os és 1,5 kg-os kiszerelésben kb. 1000-1500 Ft-os áron.