Töltött dagadó

Főként télen készítek ilyen sütős-töltött ételeket. Mennyei, egyszerűen elkészíthető, kiadós és laktató!

Hozzávalók:

  • 1 darab sertés dagadó,
  • kb. 20 dkg máj (sertés, nyúl, csirke stb.)
  • só és fűszerek ízlés szerint, a májhoz a majoránna nagyon jól passzol,
  • kb. 5-10 dkg - ízlés szerint - nyers sütőtök, vagy ugyanennyi sárgarépa / fehérrépa,
  • egy kis fej hagyma vagy snidling,
  • opcionális - egyéni diéta szerint választott - állagjavítók : 1 tojás, vagy tojásfehérje mentesen 2 tojás sárgája, tojáspótló helyettesítők 1-2 evőkanál lenmagőrlemény vagy 1 evőkanál chia mag őrlemény.

Elkészítés:

A májat tisztítjuk-zsigereljük-leöblítjük-daraboljuk. Kevés zsíron átpirítjuk kb. 5-10 perc alatt. A zöldségeket és a hagymát tisztítjuk. A zöldségeket valamint a lepirított májat késes aprítóba rakjuk, egyneművé aprítjuk. Ízesítjük, majd hozzáadjuk a választott állagjavítót, átkevergetjük alaposan vele, hidegre tesszük dermedni kb. fél órára.

A dagadót "zsebesre" felszúrjuk, a tölteléket belekanalazzuk, a nyílásnál több hústűvel megtűzdeljük hogy ne folyjon ki a töltelék, esetleg tűvel - cérnával is megölthetjük hogy biztosan ne bugyogjon ki belőle a sok finomság.

Kizsírozott tepsibe pakoljuk, kevés vizet öntünk alá. Alufólia alatt sütjük 200 Celsius fokon kb. egy órán keresztül, majd a fóliát levesszük, átkenegetjük zsírral és még tovább sütjük 150 Celsius fokon közben ismételgetjük a kenegetést, locsolgatást. Ilyenkor érdemes mellé pakolni a köretnek való aprított gyökérzöldségeket. Teljes pirulásig-puhulásig sütjük.