Töltött káposzta
Tipikus őszi-téli étel ami a karácsonyi ünnepkör egyik fix eleme családunkban.
Az egyik legfontosabb alkotóeleme a savanyú káposzta, amit hagyományosan hordóban - Misi fiam tapossa nagy lelkesedéssel - a rétegek között gazdagon fűszerezve (tormagyökér, babérlevél, színes tarkabors, birsalma gerezd stb. stb..) fermentálunk. Szokásunk kisebb fej káposztákat egybenhagyva a gyalult káposzta rétegek közé is berakni, ebből készül a "takart".
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta (ha savanyúnak érezzük, érdemes kicsit kinyomkodni és picit átmosni),
- kb. fél-egy kg gyalult káposzta (nyersen gyalulni a fejes káposztát),
- 1 fej vöröshagyma,
- kb. egy kg vegyes darált hús (marha + sertés) de csak sertés húsból is finom lesz,
- egy csík füstölt sonka,
- két három nagyobb tenyérnyi darab malactoka (bőrös-húsos tokaszalonna nyersen),
- a töltelékbe a rizs pótlására opciók: késes aprítóban aprított vegyes fehérrépa-sárgarépa, vagy karfiol, nem paleo verzió esetén egy csésze főtt quinoa,
- fűszerek: őrölt kömény, őrölt bors, pár gerezd fokhagyma, opcionálisan őrölt fűszerpaprika,
- 2 egész tojás,
- egy kisebb fej savanyított káposzta,
- húsleves/csontleves alaplé, annyi hogy éppenhogy ellepje.
Elkészítés:
Elsőkörben elkészítjük a hústölteléket. Az egy fej vöröshagymát aprítjuk és zsíron kicsit megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, aprított zöldségeket (fehérrépa-sárgarépa vagy karfiol, esetleg a rizspótló főtt quinoa-t), két tojást, fűszereket és sót. Összedolgozzuk alaposan, majd hideg helyre tesszük. Kívánt méretűekre vágjuk a füstölt sonkát és malactokát (én a szúrós szőrszálaktól szemöldökcsipesz segítségével amennyire csak tudom megszabadítom).
Előveszünk egy kb. 5-6 literes fazekat, az alját vékonyan kizsírozzuk.
A kis fej savanyított káposztát leveleire szedjük, a torzsa közeli erősebb vastagabb részeket késsel kivágjuk. Gombócnyi húsos masszával egyenként betöltjük, föltekerjük.
A fazékba rétegezzük a következő módon: gyalult káposzta, erre jön a savanyított káposzta, majd a levelekbe töltött húsos takart, közé szórjuk a füstölt sonka darabokat, erre jön a malac toka, majd újra gyalult káposzta, savanyított káposzta, húsos takart, közé füstölt sonka, malac toka. Végül savanyú káposzta legyen a tetején. Felöntjük húsleves/csontleves alaplével és nagyon lassú tűzön pár óra alatt készre főzzük.