A rövid történet szerint Nature Cookta II. receptversenyre készítettem, mert mindenképpen szerettem volna, ha a három pályázatom közül az egyik főétel, azaz sós-fehérjedús tartalmas és egészséges allergénmentes dolog lenne. Az előző Nature Cookta-s versenyre is három receptet küldtem be, amelyek közül csak egy édesség volt és különdíjat kaptam, aminek azért örültem nagyon, mivel a külön díjakat szakmai zsűri döntötte akkor el, és nem a lájkok számítottak... a lájkok alapján nyilván az édességes pályázatok a nyerőek... ezt nem kell magyarázni miért :-)

A mostani versenykiírás szerint nem a lájkok döntik el a dobogós helyezéseket hanem szakmai zsűri dönt majd. A szempontok között lesz a kreativitás, tálalás is.

UPDATE: Időközben lezajlott a verseny, és épp tegnap érkezett meg a nyeremény csomagom is. III. helyezett lettem. Igaz nem ezzel a receptemmel, de azért ezt is érdemes kipróbálni.

Tonhalas quinoa pizza

Hozzávalók a tésztához (24 cm átmérőjű pizzához):

  • 50 gramm Nature Cookta quinoa basic (előre ki kell mérni, majd alaposan több vízben át kell mosni, lecsöpögtetni),
  • 60 gramm fehérrépa vagy paszternák (nyersen kimérve ennyi),
  • 180 gramm víz,
  • 50 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 5-10 gramm (ízlés szerint) Nature Cookta Himalája só,
  • 1 mokkáskanál Nature Cookta szódabikarbóna,
  • 1 teáskanál bio citrom leve,
  • 1 evőkanál Nature Cookta kókuszolaj.

Hozzávalók a feltéthez (persze ez ízlés dolga is, ami a képeken látszik azt én így készítettem, szempont volt az hogy ne tartalmazzon "csucsorféléket" azaz paradicsom-paprikát se):

  • fél üveg magozott zöld olivabogyó sós lében,
  • 1 kisebb fej vöröshagyma,
  • ízlés szerint Nature Cookta Himalája só,
  • kb. egy evőkanál Nature Cookta kókuszolaj,
  • 195 gramm natúr tonhal konzerv sós lében (nem olajban),
  • zöld vagy szárított fűszerek felaprítva: bazsalikom-oregánó-rozmaring (én zöld fűszert használtam, de akinek nincs saját kiskerti vagy nem kap a piacon, természetesen lehet szárítottat is használni),
  • egy maréknyi házi szalonna felkockázva.

Elkészítés:

A kimért quinoa-t alaposan több vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, félretesszük. A gyökérzöldségeket a kimért sós vízben puhára főzzük, majd a quinoa-val együtt krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat majd a tápióka keményítőt is, (ha akarjuk szárított pizza fűszereket is szórhatunk bele), szódabikarbónát  teszünk hozzá amit bio citrom lével kipezsegtetünk és tapadásmentes kerek formába öntjük a tésztát (24 cm-es formát használtam) és 200 Celsius fokra előmelegített sütőbe tesszük (ha van légkeveréses funkció akkor azt érdemes választani) kb. 15 percre. Ez idő alatt elkészítjük a feltétet: aprított hagymát párolunk kevés kókuszolajon és a lecsöpögtetett tonhalat beleforgatjuk. A magozott zöld olivabogyókat késsel elfelezgetjük, házi szalonnát szeletelünk, felkockázunk.

15 perc elteltével (vagy amikor a teteje már kérgesedett) kivesszük és rápakoljuk az előzetesen elkészített feltétet: a vöröshagymás tonhalat legalulra, erre rá a felezett olivabogyókat, aprított zöld fűszereket és kockázott szalonna darabokat. Még kb. 15 percig sütjük, de mérsékeljük a hőmérsékletet 200 Celsius fokról kb. 160 Celsius fokra hogy a fűszerek ne szenesedjenek rá.

UPGRADE verzió:

Ha a quinoa-t az előírt vízmennyiséggel együtt megforraljuk, majd langyosra hűtve turmixoljuk, akkor a tészta alapunk finomabb-simább jobb állagú lesz.