Császárzsemlék

Hozzávalók:

  • 400 gramm puhára főtt burgonya/édesburgonya,
  • 3 tojás,
  • 50 gramm zsír,
  • 60 gramm Nature Cookta szezámmagliszt,
  • 60 gramm darált szezámmag,
  • 60 gramm Nature Cookta gluténmentes kölesliszt,
  • 15 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 25 gramm Nature Cookta útifűmaghéjliszt,
  • 45 gramm darált arany lenmag,
  • 4 gramm Nature Cookta citromsav,
  • 4 gramm Nature Cookta szódabikarbóna,
  • 6 gramm Nature Cookta Parajdi só,
  • opcionálisan zöld fűszerek (pl. petrezselyem, snidling),
  • a zsemlék kenéséhez egy tojás sárgája.

Elkészítés:

A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan elvegyítjük. A puhára főtt burgonyát még langyos állapotban a zsírral és tojásokkal krémessé mixeljük, majd a tálban lévő szárazakra öntjük, spatulával elkeverjük, várunk vele pár percet hogy bedagadjon, ezután kézzel összegyúrjuk. Pihenni tesszük a tésztát hideg helyre minimum egy-két, de inkább több órára vagy akár egy napra. A hűtőből elővéve, kevés bambuszrosstal alá-fölé lisztezve szilikon lapon nagyjából egyenlő méretű kb. 100 gramm súlyú kis cipókká-zsemlékké formázzuk, tetejüket éles késsel bevágjuk, tojássárgájával lekenjük majd sütőlapra helyezzük. Ne legyenek túl közel egymáshoz, mert sütés közben bedagadnak-megnőnek-híznak. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, rácson hűtjük ki őket. Valódi császárzsemle élmény glutén és élesztő nélkül!