Sós-cukkinis palacsintakorongok

Tócsniféleséget szerettem volna, és ilyen lett a végeredmény.... Az íze kicsit a bundáskenyérkére emlékeztet, de állagát tekintve attól puhább és hajtogatható-tekerhető. Amíg van cukkini, addig érdemes kipróbálni, fűszerekkel-zöldekkel fel is lehet javítani, bár így natúran is fantasztikus.

Hozzávalók:

  • 90 gramm párolt cukkini - esetleg főzőtök, de cukkinivel az igazi, ha nyers cukkinivel dolgozunk, akkor reszeljük le, és nyomkodjuk ki a levét, az nem kell a tésztába,
  • 1 egész közepes méretű tojás,
  • fél teáskanál Himalája só, opcionálisan fűszerek (ki mit szeret, de akár el is hagyható),
  • 135 ml kókusztej vagy más növényi tej,
  • 70 gramm manióka liszt,
  • kisütéshez: házi zsír vagy kókuszolaj.

Elkészítés:

A tojáshoz adjuk a darabolt, kissé megpárolt cukkinit (vagy nyers reszelt cukkinit lé nélkül), kókusztejet majd a sót, fűszereket, legvégül a manióka lisztet, botturmixxal vagy turmixgéppel pürésítjük. Pihentetjük kb. negyed órát. Tapadásmentes forró kizsírozott serpenyőbe - nekem mini teflonos nyeles woksütőm van - kanalazzuk a két-három evőkanálnyi masszát (nálam ennyi egy korongnyi adag) kanál hátlapjával elsimítjuk majd közepes lángon addig sütjük míg a szélei körben elkezdenek pirulni. Ekkor átfordítjuk és a másik felét is kb. egy-két perc alatt készre sütjük. Kb. hat-hét 10 cm-es korongocskát tudunk belőle sütni. Ha nem fogy el egy reggelire vagy vacsorára, akkor a maradékot hűtőszekrényben lefedve érdemes következő étkezésre félretenni.