Köles-hajdina bucik

Egyszerű-gyors tojásmentes ízletes kenyérpótló a hétköznapokra:

Hozzávalók:

  • 100 gramm Nature Cookta kölesliszt,
  • 30 gramm Nature Cookta hajdinaliszt,
  • 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 10 gramm lenmagőrlemény (lenmag kávédarálón őrölve),
  • 25 gramm Nature Cookta útifűmaghéjliszt,
  • 20 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 5 gramm Nature Cookta konjac liszt,
  • egy teáskanál házi porított zöld fűszer keverék,
  • 3 gramm Nature Cookta szódabikarbóna,
  • 300 gramm langyos víz,
  • 40 gramm citromlé,
  • kb. 5 gramm (ízlés szerint) só.

Elkészítés:

A szárazanyagokat mind egy tálba mérjük, összekeverjük.

A vizet meglangyosítjuk a citromlével, majd a szárazanyagokra öntjük, összekeverjük, pihentetjük 5 percet, majd hat részre osztjuk, kívánt alakúra formázzuk, (lehet hosszúkás bagett, vagy kerek zsömle) tapadásmentes tepsibe vagy sütőalátétes tepsibe tesszük, tetejüket késsel bevágjuk, majd zsírral vékonyan megkenjük. Előmelegített sütőben magas hőmérsékleten (220 Celsius) alsó-felső sütési állítással kb. 15  percig, majd a hőmérsékletet 180 Celsius fokra mérsékelve még kb 15-20 percig sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet.

Rácson hűtjük ki. Csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk meg. Textilzsákban tárolva több napig puha-friss marad, nem szárad hamar ki.