Lenmagpelyhes bagett

A receptötlet emlékeim szerint még - a pár éve megszűnt - Trollanyu blogról való. Mivel többször elkészítettük és ízlett, ezért úgy gondolom ideje feltennem ide is, ne csak a jegyzetfüzetből kelljen kinézegetni.

Hozzávalók:

  • 100 gramm szezámmagliszt,
  • 50 gramm tápióka keményítő,
  • 30 gramm lenmag őrlemény (kávédarálón frissen őrölt lenmag, ha arany lenmagból készítjük akkor sokkal világosabb kenyérfélénk lesz),
  • 25 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 1/2 teáskanál só, szárított fűszerek ízlés szerint,
  • 2 teáskanál szódabikarbóna,
  • 3 tojás fehérje (kb. 100-105-110 gramm),
  • 2 dl forró víz,
  • 2 evőkanál almaecet.

Elkészítés:
A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A tojások fehérjét habverővel felverjük. Vizet forralunk, beleöntjük az almaecetet és a lisztkeverékre öntjük, végül tojásfehérjehabbal lazán összekeverjük. Állni hagyjuk minimum negyed - fél órát. Szilikon lapon kedvünk szerint formázzuk, majd 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, ezután mérsékeljük 180 Celsius fokra a hőmérsékletet és még kb. 25 percig sütjük. Ha egyben kenyérnek formázzuk, akkor vágjuk be a tetejét több helyen és a második sütési fázis kb. 40 perc, a sütési idő utolsó 5-10 percében lekenhetjük a tetejét tojássárgájával.